El Govern inicia una inspecció per identificar els morosos de l’ISI

Autor: Aleix Tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Juny de 2010

El Govern ha de reclamar uns tres milions d’euros per impagaments de l’impost sobre serveis indirecte. I, atesa l’actual situació financera de l’administració, està disposat a recuperar-los. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va anunciar ahir que “es posarà en marxa un procés d’inspecció” per saber quines societats o persones físiques deuen diners en concepte d’aquest tribut, i cobrar-lo.

El ministre va recordar que una operació com aquesta no té precedents i que “aquest Govern ha fet el que no havia fet mai cap govern” per recuperar els tributs impagats, com per exemple un elevat nombre de reclamacions a la Batllia. És una de les dades sobre la nova fiscalitat que va facilitar el titular de Finances ahir, en un dinar ofert per l’executiu a la premsa. Ahir es complia tot just un any de l’arribada de Jaume Bartumeu al poder, i va efectuar un breu balanç de les accions més importants dels darrers dotze mesos. L’entrada a tràmit de la reforma fiscal n’és una.

Pere López també va explicar les previsions econòmiques derivades d’aquest nou model tributari. “Es treballa amb l’escenari que es pugui aplicar a partir de l’any 2012”, va explicar. Si s’aprova tal com està plantejat, Finances calcula recaptar 70 milions d’euros procedents de l’impost sobre societats. Considerant que serà el 10 per cent dels beneficis, les empreses haurien de facturar 700 milions d’euros en l’exercici del 2012. Les altres dues figures directes, l’impost sobre la renda de no residents i sobre les activitats econòmiques, haurien d’aportar entre 20 i 23 milions més. A tot això caldria afegir la facturació pel nou IVA.Balanç positiu del darrer any.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, present a l’acte, va ser l’encarregat de resumir les accions més importants que ha portat a terme fins ara l’executiu, classificades en quatre grans blocs: relacions amb l’exterior (acords fiscals), finances (lleis del sector bancari), economia (mesures de reactivació) i acció social (prestació d’atur). En qualsevol cas, va admetre que el Govern era conscient que “hi ha gent que pensa que el canvi no s’ha concretat, però a vegades costa de veure en tan sols 12 mesos”. En tot cas, va destacar que es podia deure a la majoria relativa. Però també va destacar que “els acords socials que ara tancarem amb Andorra pel Canvi ens donaran més eines de política social”.

Bartumeu va voler parlar més aviat poc sobre el futur de la relació amb ApC, i sobre si hi hauria un pressupost per al 2011 que assegurés la continuïtat de la legislatura. “Hi ha hagut converses informals amb Òscar Encuentra i Eusebi Nomen”, va ressaltar, “i hi haurà una trobada abans del debat d’orientació política”. També va declinar donar més pistes fins al 17 i 18 de juny.

L’EXECUTIU NO DESCARTA QUE EMPITJORI LA SITUACIÓ DEL MERCAT LABORAL

El ministre de Finances va assegurar estar preocupat per l’actual destrucció de llocs de treball. La CASS va confirmar al Diari fa pocs dies que al final d’abril s’havien comptabilitzat menys de 40.000 assalariats, una situació que no es veia des de l’any 2002. Pere López va assegurar que “la recuperació de la crisi pròpiament dita va per davant dels problemes al mercat laboral”, i considera que aquest últim no podrà començar a millorar fins que no apareguin els primers brots verds. I no va descartar que les xifres actuals encara puguin ser pitjors en els propers mesos. “El nou marc tributari serà molt important en matèria de reactivació de l’economia”, va explicar López, “i ho considerem essencial”, entre altres motius perquè permetrà els acords que evitin la doble imposició. L’altra acció a través de la qual el Govern mirarà de resoldre el problema de la desocupació són els 30 compromisos que va adquirir a les taules de diàleg i desenvolupament econòmic. “El Govern ha defensat els sectors més tradicionals”, va apuntar López, “però també considerem imprescindible obrir nous àmbits i sectors d’activitat”.

pdf3.jpg