Govern quantifica que s’han endegat un 35% dels compromisos electorals

Autor: Marta Fernández
Font: Bon Dia
Publicat el: 11 de Juny de 2010

El Govern va fer ahir balanç del primer any de mandat i, entre els aspectes destacats, es troba el fet que entre un “35 o un 40%” dels compromisos contrets en el programa electoral o bé s’han endegat a través d’accions concretes o bé es treballen a través de l’elaboració de projectes de llei o via reglamentària. Així ho va posar de manifest el titular d’Interior, Víctor Naudi, durant el dinar que des de l’executiu es va organitzar per a la premsa per fer aquest balanç.

 
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va voler articular el seu balanç a partir de quatre eixos, el primer dels quals era les relacions exteriors, on va destacar els diferents acords que s’han aconseguit i que han permès que Andorra deixi de figurar a la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE. En aquest sentit, va remarcar també la reconducció de les relacions amb Europa i el conveni que es va aconseguir amb Espanya per a l’accés dels alumnes andorrans a les universitats espanyoles a través de l’homologació de la prova de batxillerat.

El segon eix del balanç és el que fa referència al sistema financer i al deute de l’Estat. Bartumeu va voler remarcar els diferents textos tirats endavant per a la reordenació del règim financer. Quant a l’endeutament, va concloure que estan treballant de manera conjunta amb l’ABA i l’INAF per trobar una solució a llarg termini i també s’està negociant amb una entitat exterior per aconseguir un “reesglaonament” del deute. El cap de Govern també va posar de manifest que el nou marc fiscal podria entrar en vigor el 2012. De la seva banda, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va expressar que des del Govern es treballa amb les estimacions que el nou impost sobre la renda dels no residents permetrà recaptar 23 milions d’euros i l’impost de societats, uns 70 milions. També va exposar que per primera vegada el Govern ha portat a la Batllia les reclamacions per l’impagament de l’ISI, que s’eleva a uns tres milions d’euros, i que a més començaran a fer-se inspeccions en aquesta matèria per garantir-ne el pagament.

El tercer eix és el que fa referència a l’economia en general. En aquest sentit, Bartumeu va destacar les rebaixes dels cànons de FEDA i Andorra Telecom, i la taula de diàleg per al treball i el desenvolupament econòmic. Finalment, quant a l’àmbit social, Bartumeu va remarcar les prestacions per la desocupació involuntària o el desplegament reglamentari de la llei de la CASS.
Sobre la qüestió de si els ciutadans han percebut el canvi que promulgaven, va exposar que estan “convençuts” que sí que s’ha constatat, tot i que va remarcar que un any no és suficient. A més, va anunciar que es farà una millora en l’acció política i que es vol també “millorar l’explicació” sobre el que estan fent, ja que va concloure que s’han fet “moltes coses que no s’han explicat”.

Finalment, el cap de Govern va anunciar que parlarà amb ApC sobre la proposta de la formació de front comú abans que tingui lloc el debat d’orientació política la setmana que ve.

pdf3.jpg