Agricultura estudia la possibilitat que l’Escorxador doni servei a les regions veïnes

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 9 de Juny de 2010

Agricultura estudia la possibilitat que l’Escorxador doni servei a les regions veïnes El Ministeri d’Agricultura està estudiant la possibilitat de sacrificar animals de les comarques veïnes a l’Escorxador Nacional, i així augmentarne la rendibilitat, segons va apuntar el ministre, Vicenç Alay, durant la seva compareixença a la Comissió Legislativa d’Economia.

Alay va comentar que els ramaders havien expressat els seus dubtes, però va assegurar que «la traçabilitat és molt rigorosa » i que la iniciativa no hauria de plantejar problemes ni per importar ni reexportar la carn. Alay va exposar que actualment l’Escorxador Nacional sacrifica uns 800 vedells, uns 200 bovins adults, un miler de corders, uns 200 cabrits i una vintena d’equins, anualment. Per millorar aquestes xifres, es planteja la possibilitat, que, de moment, és un «pla pilot per veure’n la viabilitat», de donar servei als entorns més immediats, que, com a conseqüència del tancament de la majoria d’escorxadors municipals, actualment s’han de desplaçar fins a la plana de Lleida per sacrificar els seus animals. Per això, el ministre d’Agricultura veu «factible» aquesta possibilitat, i pensa que «pot ser favorable per tothom», tant pels veïns com per Andorra.

Aquesta mesura, que s’acompanyarà de la renovació del sistema informàtic i altres millores, respondria a la línia estratègica de «fomentar la diversificació de la producció agrària i d’anar cap a una producció d’alt valor afegit», on també s’inclou el projecte per obtenir un certificat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que atorga la Unió Europea, per a la Bruna d’Andorra. «Així el producte serà més diferenciat i es podrà comercialitzar més car», va assegurar Alay. El calendari previst és poder presentar la documentació a Brussel·les d’aquí a tres o quatre mesos i obtenir el certificat abans de finals d’any, segons va apuntar el ministre. Aquesta IGP seria pròpia, ja que el projecte per la IGP per la Vedella dels Pirineus presentava dificultats per incloure algunes de les races.

El president de la Comissió, i representant d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va expressar els seus dubtes sobre si Europa donaria una IGP a un país tercer, dubte al qual Alay va respondre que «no és un salt al buit», i va explicar que hi hauria oberta una possibilitat per la inclusió de tercers en una IGP. El ministre d’Agricultura va exposar les línies estratègiques del departament davant la Comissió d’Economia. Així, a més d’afavorir la diversificació de la producció i la recerca del valor afegit –on també s’inclouen els projectes de recerca com el del vi, les plantes medicinals i aromàtiques, la trumfa, o la tòfona negra –, projectes que el Govern es mostra disposat a donar continuïtat i suport per a la comercialització si és necessari («no tindria sentit que el Govern només donés suport a una fase i no a l’altra», va sentenciar Alay), també s’està treballant en el projecte de Llei de Sanitat Animal i Seguretat Alimentària, que ha d’establir el marc legal que reculli els principis establerts en el protocol sobre qüestions  veterinàries. En aquest punt, Alay va explicar que es tracta d’ordenar els diferents protocols, donant resposta així a les recomanacions de la Unió Europea. Segons Alay, aquest text està gairebé enllestit, i el Govern l’aprovaria durant aquest mes de juny.  Així, el Consell General el podria aprovar durant el proper període de sessions.

Una altra llei en què treballa el Ministeri  és la de tinença i protecció d’animals, que segons Alay és «obsoleta». Es tracta de revisar-la i posar- la al dia, segons el ministre.  Aquesta modificació hauria de permetre desenvolupar, entre d’altres, el reglament de nuclis zoològics. Alay també va explicar, aprofitant les preguntes formulades pels consellers, que té previst reunir-se amb els cònsols per tractar temes com la pastura pel sotabosc i la generació d’energia amb biomassa.

pdf3.jpg