Xavier Cuenca: “La població i els comuns han fet un esforç per la recollida selectiva”

Autor: Marta Fernàndez
Font: Bon Dia
Publicat el: 7 de Juny de 2010

Dissabte es va celebrar el Dia del medi ambient i la data ha servit per fer balanç de la feina feta i de la que encara queda per fer. L’increment del reciclatge, especialment dels envasos, i la feina per a la millora de la qualitat de l’aigua dels rius són dos dels objectius que es marca el departament. Paral·lelament, s’està treballant en una prova pilot per mesurar la qualitat de l’aire als espais tancats.

Dissabte es va celebrar el Dia del medi ambient. ¿Per a què serveixen jornades com aquesta?
Malauradament, quan les Nacions Unides decreten un dia o un any internacional vol dir que hem d’estar alerta sobre aquest tema; és a dir, les Nacions Unides donen un avís que alguna cosa passa. A partir d’aquí se celebra o hi ha aquests dies internacionals, i fins i tot cal destacar que enguany és l’Any internacional de la biodiversitat i el ministeri de Medi Ambient Agricultura i Patrimoni Natural, juntament amb la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, ha organitzat una sèrie d’actes per aquest any de la biodiversitat.

Dissabte, concretament, el Centre Andorra Sostenible va proposar una sortida guiada a Sant Julià, al camí del Mas, que és un paratge amb un interès paisatgístic i amb una gran biodiversitat. Aquesta és la manera com el departament de Medi Ambient es va sumar a la celebració d’aquest dia internacional.

¿Creu que darrerament ha crescut la consciència dels ciutadans sobre el medi ambient? ¿Caldria incidir més en la necessitat dels petits gestos?
Moltes vegades els petits detalls són importants i la gent n’ha de ser conscient. Si mirem les xifres, veiem que el reciclatge s’ha incrementat, tant el de cartró com el de vidre, i probablement en els plàstics i els envasos és on hi ha el nivell més baix, és a dir, més lluny dels objectius que es van fixar en el Pla nacional de residus. Aquesta consciència és ben clara. Cal tenir en compte exemples com el Centre Andorra Sostenible, que promou la vocació ambiental entre els escolars i la població, dóna informació, organitza tallers, cursos… Això és el que fa que hi hagi una base més sòlida per a la consciència ambiental.

Pel que fa al reciclatge, les xifres que es va presentar posaven de manifest que en alguns apartats encara hi havia molta feina per fer, especialment en l’apartat dels envasos. ¿Es va ser massa ambiciós?
Segurament es va fixar uns objectius molt optimistes, veient com s’anava incrementant la xifra, però crec que s’hi podrà arribar. Potser no en aquest termini, en el període 2005-2011; crec que a partir de llavors sí que s’entrarà en aquests objectius. Estic segur que s’aconseguirà aquestes dades.
He d’afegir que estem als nivells de Catalunya quant al reciclatge, tot i que vam començar a fer-lo més tard, i això vol dir que la població andorrana ha fet un esforç, igual que els comuns, per la recollida selectiva, per poder arribar a aquests resultats.

Una de les matèries pendents eren els petits establiments de la restauració. Es va parlar d’impulsar noves mesures, ¿però quines són les eines que es pot fomentar?
S’hi està treballant. Hi havia algunes dificultats, sobretot pel que fa a l’espai, per poder col·locar els contenidors als locals de restauració, i des dels diferents comuns s’està treballant per poder trobar-hi solucions.

A banda de la recollida selectiva, ¿quines altres polítiques es vol impulsar des del departament de Medi Ambient?
Ara estem treballant –de fet estem en una prova pilot, és a dir, en una fase experimental– en un estudi sobre la qualitat de l’aire interior. És a dir, quina és la qualitat de l’aire que respirem als espais tancats. Hi ha tot un seguit de voluntaris que a casa seva s’han instal·lat aquests aparells de mesura i a partir d’una sèrie de dades es podrà avaluar els índexs que fem servir i el mètode, més que res per avaluar si és o no el correcte, per després, a partir de l’any que ve, poder-lo fer extensiu a altres llocs.

Posteriorment, ¿què és el que es farà amb aquests resultats?, és a dir, ¿quines seran les mesures?
Andorra va signar el programa de Parma sobre entorn i salut, i juntament amb Salut s’està treballant en un seguit d’objectius per poder-los implantar l’any que ve.

En l’àmbit legislatiu ara es treballa en els convenis del canvi climàtic i en el del paisatge. ¿Quan podrien estar enllestits?
Properament es presentaran en sessió de govern perquè es puguin discutir per passar-los al Consell General.

¿Què comportarà per al país aquesta signatura?
En primer lloc, deixarà de ser dels últims països que queden per signar. I als compromisos, com per exemple quantificar les emissions, d’altres estats s’hi ha pogut arribar i algunes mesures correctores ja s’estan treballant des del Pla de l’energia. Algunes iniciatives, com la dels vehicles elèctrics, són petits detalls que ens faran complir els punts que marquen aquests convenis. L’esforç que ha de fer Andorra respecte d’això no és molt gran.

Pel que fa a les aigües dels rius, es constata que encara hi ha alguns punts conflictius…
Estem treballant en un darrer tram del col·lector general i la xarxa ja està acabada. El que faltaria és que els comuns acabessin les seves xarxes secundàries, i de fet ja han expressat la seva voluntat de poder-les embrancar als col·lectors generals. Una altra feina important és, sobretot, la separació de les aigües paràsites, ja que cal separar-les de les residuals.

Finalment, ¿quines creu que són encara les matèries pendents del país en matèria mediambiental?
En els darrers anys s’ha treballat molt pel medi ambient. Sonarà a tòpic, però el Dia mundial del medi ambient és cada dia, perquè tant des del departament de Medi Ambient del Govern com des dels comuns s’ha fet molta feina, així com des de les associacions. És un tren que està en marxa i té molts vagons, i els vagons som tots. Aquest conjunt fa que alguns objectius que semblaven difícils d’assolir s’hagin aconseguit.

pdf3.jpg