Els implicats eviten responsabilitats i s’acusen mútuament de l’accident

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Juny de 2010

Les reunions efectuades amb els agents implicats en el segon esfondrament del túnel dels Dos Valires no han permès treure aigua clara pel que fa a l’adjudicació de responsabilitats. De fet, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va informar ahir que durant aquestes trobades (dues el dilluns i una el dimarts) “les empreses han defugit responsabilitats i assenyalen els altres” com a autors responsables.

Serà l’Executiu, que està elaborant un informe jurídic al respecte, que procedirà a decretar culpabilitats respecte al segon accident. A les parts implicades, tant a l’UTE encarregada de les obres (Dragados, Dragasa i Treballs Públics Armengol) com a l’UTE que forma la direcció facultativa, se’ls ha demanat un informe per detallar les seves actuacions des que el Govern va autoritzar el reinici de les obres, el 15 de gener passat. També s’ha exigit informació a l’empresa auditora Bureau Veritas, sol.licitada pel Govern però finançada per l’UTE. “Ens van intentar convèncer que van dictaminar bé, però no ho van aconseguir”, va manifestar Bartumeu en relació a la reunió amb l’auditora. L’Executiu confia rebre tota la informació dels implicats en menys d’una setmana.

TREBALLS URGENTS
En la sessió del Consell de Ministres celebrada ahir també es va aprovar l’inici d’unes obres de caire urgent a l’estructura 1, afectada per l’esfondrament, per evitar nous incidents. Els treballs començaran aquesta mateixa setmana i s’allargaran 15 dies, segons va explicar el ministre d’Ordenament

Territorial, Gerard Bàrcia. Concretament, es reforçarà el carro de formigonament, els taulers i les pilastres que conformen l’esquelet del pont entre l’estructura 1 i 2. L’actuació la durà a terme la pròpia UTE.

A més, i tal com ja va anunciar aquest rotatiu ahir, s’ha aixecat la prohibició d’actuació a les obres de la boca est, a Encamp.

Amb tot, Bartumeu va reiterar ahir la voluntat d’arribar fins al final per establir responsabilitats sobre l’accident de dissabte. Per aquest motiu, està treballant en coordinació amb la Batllia que instrueix el cas del primer esfondrament, el novembre passat. Aquesta setmana s’ha reunit amb la batlle instructora del cas. Com que en aquest segon incident no s’han hagut de lamentar víctimes, no s’ha obert una segona causa judicial, va explicar el cap de Govern. «La Batllia no ha d’obrir cap causa si no es demana, i el Govern no ho ha fet». En aquest sentit, el cap de Govern va informar que quan tinguin els informes jurídics completament finalitzats decidiran des del Govern quines accions es prendran al respecte, així com ho podrà fer la pròpia Fiscalia.

pdf3.jpg