El Govern enllesteix el text del projecte de llei de la Creu Roja

Autor: IRENE CASASAYAS / IAGO ANDREU
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 31 de Maig de 2010

El Govern ha enllestit el text del projecte de Llei de la Creu Roja Andorrana. La necessitat d’aprovar un marc legal que reconegui la seva existència i les seves particularitats arriba després que el Gabinet Jurídic de l’Executiu no reconegui l’entitat com una associació sotmesa a la Llei Qualificada d’Associacions del 29 de desembre de l’any 2000. És per això que per mutu acord la institució pública i la organització no governamental es van posar a treballar en el document que empara aquesta última entitat.

El document adoptat pel Consell General incorpora un total de deu articles. D’una banda, el text legislatiu regula l’estatut jurídic de la Creu Roja Andorrana i la reconeix com una institució humanitària i beneficosocial, de caràcter voluntari i d’interès públic que disposa de personalitat jurídica pròpia i que desenvolupa la seva activitat com auxiliar i col.laboradora dels poders públics, sempre gaudint amb la protecció de l’Estat, però conservant la independència i autonomia respecte els mateixos. D’aquesta manera, l’ens podrà actuar sempre d’acord els principis fonamentals del Moviment Internacional de la Creu Roja i Mitja Lluna Roja, segons especifica un dels articles del projecte de llei.

La redacció posa de manifest que són els poders públics els que han de sufragar el cost dels serveis o activitats que es confiïn a la Creu Roja. Així, les condicions per exercir aquests serveis o activitats hauran d’estar formalitzats entre la societat i l’Administració pública pertinent.

EXEMPCIÓ D’IMPOSTOS
Un dels articles que també es valora en el document és que els recursos financers de la societat i la renda ocasionada de les seves activitats que puguin generar ingressos es beneficiaran automàticament de l’exempció dels impostos que, en aquest cas, puguin ser aplicables.

D’altra banda, els béns, drets, quotes i recursos de qualsevol naturalesa de la Creu Roja Andorrana constitueixen un patrimoni únic, adreçat al compliment de les seves funcions i finalitats.

Val a dir que l’entitat disposa de recursos per al desenvolupament de la seva activitat com ara les quotes dels seus afiliats, les subvencions i ajuts de les administracions públiques, les aportacions, herències i donacions d’entitats i particulars i els rendiments del seu patrimoni. Tanmateix, també compta amb les aportacions i contraprestacions per serveis i prestacions socials i assistencials així com qualsevol altra aportació que pugui rebre per l’assoliment dels seus fins. També queda regulat que els estatuts de la societat fixin les funcions dels seus òrgans tècnics de control i supervisió financera i pressupostària.

Un altre dels punts que contempla el text jurídic és el que estableix que la Creu Roja Andorrana actuarà conforme els seus estatuts, els convenis de Ginebra i els seus protocols addicionals, la legislació vigent a Andorra, els principis del Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja aprovats per la Conferència Internacional de dita entitat.

ADAPTATS A LES NECESSITATS / Queda fixat pel text legislatiu també que l’ens andorrà té la potestat de modificar els seus estatuts per adaptar-los a les necessitats de cada moment amb el pas del temps i que l’aprovació dels mateixos corresponen a l’Assemblea General de la Creu Roja Andorrana per majoria de dues terceres parts dels assistència a la convocatòria. Tot i així, perquè els acords esdevinguin vàlids han de ser ratificats per l’Executiu.

La proposta de llei exposa que l’esmentada societat desenvolupa la seva activitat en tot el territori andorrà com única societat nacional de la Creu Roja al país i que té una durada il.limitada. Sobre el símbol o la imatge de l’organització també es destaca que aquesta s’identifica amb l’emblema és la Creu Roja sobre fons blanc, sempre conforme amb els Convenis de Ginebra de constituïts l’any 1949.

L’ÚS DE L’EMBLEMA / En un últim article es té en compte que l’autoritat competent en matèria de sanitat haurà de vetllar per l’estricte respecte i compliment de les normes que fan referència a l’ús de l’emblema de la Creu Roja. A més, es prendran les mesures necessàries per evitar els abusos, en particular, donant a conèixer les normes entre les forces de la policia, autoritats i població civil i la Creu Roja col.laborarà amb les autoritats per prevenir i reprimir qualsevol abús i tindrà el dret de denunciar- los. Per acabar, tota infracció de la present llei serà perseguida judicialment.

pdf3.jpg