Bartumeu se sent “traït” per Bureau Veritas i demana responsabilitats

Autor: sergi moral
Font: bon dia
Publicat el: 31 de Maig de 2010

“La situació per a nosaltres no és només preocupant, sinó també greu.” Aquestes van ser les paraules que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va pronunciar ahir en la compareixença de premsa que va fer al lloc de l’esfondrament.

Novament la boca oest del túnel dels Dos Valires dóna problemes a l’actual executiu i el seu cap no està disposat a deixar de banda les responsabilitats corresponents. I ho va deixar palès indicant que “no tan sols demanaré explicacions a les empreses, sinó també responsabilitats”. Bartumeu va assenyalar que també es referia a les empreses d’“enginyeria i concepció”, i no només a la constructora.

Molt taxatiu es va mostrar el socialdemòcrata, que va assenyalar que “malgrat el dissortat accident del dia 7 de novembre, hi ha empreses i responsables tècnics que no han fet la seva feina” i que ara cal demanar responsabilitats, i també a l’“enginyeria contractada per l’executiu que feia el seguiment de l’obra, que també haurà de respondre, primer al Govern i després potser a altres instàncies, del que ha passat”.

Bartumeu va tenir també paraules per a Bureau Veritas, la multinacional encarregada de comprovar que tot estigués correcte i en ordre després de l’esfondrament mortal del 7 de novembre. Sobre aquesta qüestió, el cap de Govern va qualificar directament de “traïció a la nostra confiança” l’actuació de Bureau Veritas i és que, al seu parer, no pot ser que en els informes tot estigui correcte i mesos després hi hagi més esfondraments. “El qui signa informes i valida actuacions constructives n’ha d’assumir les conseqüències”, va comentar Bartumeu referint-se a la multinacional, i va reconèixer que l’executiu s’havia deixat portar pel “reconegut prestigi i la reconeguda solvència” de Bureau Veritas. “Ens vam fiar del que ens deia”, va explicar el socialdemòcrata.

Protocol d’actuació
En qualsevol cas, i més enllà de les responsabilitats, el Govern s’ha marcat quatre punts a seguir a partir del dia d’avui. El primer és analitzar amb detall la situació de l’estructura E-1 fent un control geomètric i topogràfic dels seus elements. Un cop s’arribi a aquest punt, es farà una anàlisi de les deformacions i dels desplaçaments i es valorarà la seva admissibilitat estructural. El punt següent consistirà en una anàlisi de l’estructura i de les sol·licitacions addicionals generades per aquest assentament, i a l’últim es definirà solucions futures per corregir la deformació o reparar la zona afectada.

Aquests treballs, conjuntament amb les declaracions oficials de les empreses afectades, faran que la reobertura dels treballs no sigui fins d’aquí a “bastants setmanes”, com va indicar el mateix Jaume Bartumeu.

El suposat motiu de l’enfonsament de l’estructura
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va formular ahir la primera hipòtesi d’aquest nou esfondrament. Segons va comentar, “tot apunta a un incident derivat d’un error en l’enginyeria”, que ha provocat que la “mateixa estructura hagi cedit”. El socialdemòcrata va recordar que l’estructura E-1 no està “embrancada” amb la 2 (la que va caure al novembre) i que tot i això ha tingut els mateixos problemes i “les cintres no han aguantat”.

D’altra banda, Bartumeu es va mostrar inflexible i va garantir a la ciutadania que aquest vial no estarà obert al trànsit “fins que no es tingui el convenciment total que l’obra és sòlida”. A més, va recordar que si aquest succés hagués passat en dilluns potser ara lamentaríem, un cop més, conseqüències mortals. Val a dir que el cas es traslladarà aquest mateix matí a la Batllia i Bartumeu va comunicar que els representants de les empreses seran citats avui mateix per mantenir una reunió, un per un, amb el cap del Govern.

pdf3.jpg