Bartumeu: “Això demostra que hem estat traïts en la nostra confiança”

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 31 de Maig de 2010

Tots aquells que ens han d’explicar què ha passat suposo que seran els primers interessats en estar a punt a les nou del matí esperant que els telefonem per venir al meu despatx”. Així de contundent es va mostrar ahir a la tarda el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la visita sobre el ter- reny a la boca oest del túnel dels Dos Valires l’endemà de l’esfondrament d’un tros de l’estructura. I aquest “tots” no admet excepcions: inclou l’UTE adjudicatària, la direcció facultativa de l’obra i els auditors que van elaborar l’informe que avalava continuar amb els treballs després de l’accident del novembre.

Bartumeu va assegurar que ningú no pot “escapar a les seves responsabilitats” i va assenyalar diversos responsables: d’entrada, totes les empreses de l’UTE, “no només les de construcció, sinó també les d’enginyeria i concepció, que quedi clar”, va especificar el cap de Govern. I la llista segueix, perquè Bartumeu va citar també la direcció facultativa de l’obra i Bureau Veritas, l’empresa autora de l’auditoria externa que l’hivern passat va avalar la continuació dels treballs amb totes les garanties després de l’accident de 7 de novembre en què cinc treballadors van perdre la vida.

De Bureau Veritas, el cap de Govern va assegurar que es tractava d’una empresa de “reconeguda solvència”, fet pel qual l’Executiu es va “refiar” dels seu criteri. “Qui firma informes i valida actuacions constructives ha d’assumir les conseqüències de les seves signatures”, va declarar Bartumeu en referència als auditors, de qui va assegurar espera les oportunes explicacions l’assumpció de responsabilitats. I és que, de fet, la part que toca de més a prop la gestió del Govern socialdemòcrata és, precisament, la de l’auditoria. La redacció del projecte, l’adjudicació dels treballs… tot això és imputable a l’Executiu liberal anterior, però la decisió de continuar amb els treballs després de consultar una auditoria externa, ja és del gabinet que encapçala Bartumeu.

L’Executiu donarà trasllat avui a la Batllia, que ja està instruint una causa penal per l’accident de l’any passat, dels fets ocorreguts aquest cap de setmana. “La situació per a nosaltres no és només preocupant, sinó greu. Malgrat el dissortat, terrible i inadmissible accident del 7 de novembre, aquí hi ha empreses i responsables tècnics que no han fet la seva feina i als quals demanarem totes les responsabilitats que correspongui”, va concloure Bartumeu.

¿LA MATEIXA CAUSA? / Tot i que l’accident del 7 de novembre i l’incident de dissabte es van produir en zones diferents –el primer a la rotonda suspesa i el segon al viaducte penjant– tot indica que la causa és la mateixa: un error d’enginyeria que ha provocat que part de l’estructura s’esfondrés. Amb tot, caldrà esperar els informes dels tècnics del Ministeri d’Ordenament Territorial per saber si es confirma aquesta hipòtesi. De moment, les obres seguiran para- des fins a tenir plenes garanties.

pdf3.jpg