Bartumeu diu que la causa del nou esfondrament del túnel dels Dos Valires podria ser la mateixa

Autor: rosa burgos
Font: més andorra
Publicat el: 31 de Maig de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els ministres d’Interior i Ordenament Territorial, Víctor Naudi i Gerard Bàrcia, van visitar ahir les obres del túnel dels Dos Valires, per poder veure a plena llum de dia l’esfondrament de l’estructura 1 del viaducte de la boca oest, que va cedir 1,5 metres dissabte al voltant de les vuit del vespre.

El mateix dia, poques hores després de l’incident, el cap de Govern, el batlle de guàrdia i la Fiscalia es van desplaçar també a la zona que va quedar acordonada pel Servei de Policia i es va ordenar l’aturada definitiva de les obres, tant a la zona de la Massana com a Encamp.

Bartumeu va explicar que «l’estructura 1 no estava embrancada amb l’estructura 2, que és la que va caure al novembre, però que en tots dos casos sembla que no han aguantat les cintres que sostenien els arcs». En aquest sentit, va manifestar que avui mantindran les reunions oportunes per demanar responsabilitats, no només a les empreses encarregades del projecte i que el van dissenyar, com són Treballs Públics Armengol i Dragasa, sinó també a les empreses de la construcció subcontractades per aquestes com Dragados, Ambicepol i Unifort. I és que, segons va dir el cap de l’Executiu, «l’enginyeria portuguesa hauria errat en els seus càlculs».

Tanmateix, el Govern demanarà també explicacions i responsabilitats a Bureaux Veritats, l’empresa que va fer l’auditoria després del tràgic accident del passat 7 de novembre i que va causar cinc víctimes. En aquest sentit les declaracions de Bartumeu van ser: «L’empresa auditora ha traït la confiança del Govern», i alhora va manifestar que l’informe que aquesta empresa va entregar deia que l’obra i l’estructura eren segures i és per aquest motiu que el Govern va autoritzar reprendre els treballs.

El cap de Govern va definir aquest segon despreniment com un fet «preocupant i greu» i ahir ja va definir quatre actuacions inicials a fer: examinar amb detall la situació de l’estructura 1 després de l’incident, amb un control geomètric i topogràfic de tots els elements que la formen; analitzar les deformacions i desplaçaments i valorar la seva admissibilitat estructural; analitzar el col·lapse parcial d’un sector de la cintra, i definir les solucions futures per corregir la deformació de l’estructura.

I és que, segons Bartumeu, «semblaria que la causa d’aquest incident és la mateixa que la que va causar l’esfondrament de l’estructura 2 al novembre passat» i per tant les obres no es reprendran fins que el Govern tingui totes les responsabilitats damunt de la taula i «l’estructura sigui del tot segura i sòlida», donant així un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i als treballadors. De fet, el cap de Govern va voler remarcar que afortunadament els fets van tenir lloc dissabte a les vuit del vespre ja que «si hagués passat avui al migdia, podria haver-hi hagut víctimes».

pdf3.jpg