Interior busca feina per als interns de la presó

Autor: P. M. VIVAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 30 de Maig de 2010

El departament d’Interior està treballant en la recerca de feines per poder portar al centre penitenciari i donar una ocupació als interns. Així es completaria un dels objectius de la transformació que viu el centre els últims anys com a “espai de reclusió a centre de prevenció i de reinserció”.

I en consonància també amb el que succeeix a totes les presons de l’entorn, “que han fet l’evolució de dir els tenim tancats al concepte de persones que estan internades i privades de llibertat però que tenen els seus drets. A més a més hem d’aprofitar el període de prevenció perquè no tornin a recaure”, destaca el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé.

La conjuntura econòmica actual, però, està complicant la recerca del ministeri. Bartolomé explica que “el que hem intentat, sense aconseguir-ho de moment, és signar convenis amb entitats del país per intentar portar feina”. Una de les ocupacions que es podria donar als interns són les tasques de la bugaderia amb la roba que es portés, a escala industrial, des de l’exterior. L’inconvenient que troba Interior és “que hi hauria mig competència amb les empreses que treballen en això, perquè pots pagar un preu sense tenir en compte circumstàncies com el lloguer, la llum o la maquinària”, remarca el secretari d’Estat. I precisa que això s’ha d’evitar perquè “no es tracta de posar al mercat mà d’obra barata sense qualificar que faci competència als comerços legalment inscrits”.

Per aquesta raó Interior busca alternatives per trobar una ocupació als interns de la Comella, que en tots els casos han de cobrar pel que fan. “El treball ha de ser benèfic però remunerat, perquè ells fan una tasca per a alguna cosa. Per exemple, si fan maquetes després s’han de poder vendre”. Al repte de donar-los feina el ministeri hi afegeix el de millorar la formació que tenen. Les opcions que s’ofereixen són la bàsica d’alfabetització, en què aprenen a llegir i escriure, no es dóna cap titulació i que ara segueixen sis interns (a més s’ha reforçat amb un mestre nou), i la reglada, on hi ha 17 presos que es preparen per al graduat escolar.

Bartolomé ressalta que estudiar i treballar, a més de comportar beneficis penitenciaris, “sobretot són beneficis personals perquè demostra que l’intern té consciència que pot aprofitar les eines que se li posen a l’abast per reconduir la situació”. I puntualitza que el perfil de molts dels presos “són gent amb molt poca formació, amb una capacitat professional poc reconeguda perquè no tenen un ofici ni una acreditació que demostri el que saben fer. I aquesta és una base i un perill per a la marginalitat i l’exclusió social”. El repte del ministeri és ajudar els interns a suplir aquestes mancances per complir de veritat la tasca de reinserció.

pdf3.jpg