El Govern no considera en perill la declaració sobre la vall del Madriu

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 20 de Maig de 2010

El Govern entén que malgrat que encara no es disposa del pla de gestió de la Vall del Madriu no hi ha, per ara, perill que la Unesco acabi retirant a l’espai natural la declaració de patrimoni de la humanitat aconseguida l’any 2004.

Jaume Bartumeu va explicar ahir que l’executiu ha començat a treballar en el “que volem que sigui el darrer text” agafant com a punt de partida el document que, de forma extraoficial, se’ls va arribar per part dels quatre cònsols de les parròquies amb territori a la vall (Sant Julià, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp). S’espera que en poques setmanes pot estar enllestit un document amb el qual poder “seure en una taula i arribar a un acord definitiu”. Aquesta circumstància permet afrontar amb una relativa tranquil·litat la reunió que es mantindrà amb la Unesco el mes vinent, en l’ordre del dia de la qual estarà molt probablement l’anàlisi dels avenços fets pel Principat per protegir aquest territori.

“Han pres molta paciència tots aquests anys. Si se’ls explica que ara hi ha un document sobre la taula assumit pels quatre cònsols i que s’està millorant, no ens la juguem”, va manifestar el cap de Govern. Bartumeu va assegurar que per a la reunió, que se celebrarà a la seu de l’organització a París, “la feina no estarà acabada” ja que tot i que el document pugui estar enllestit caldrà encara la negociació amb els mandataris comunals però “sí que estarà molt avançada”. Tot i això, sí que va reconèixer la necessitat d’agilitar al màxim el procés ja que sí que podria existir un risc important de perdre la declaració de patrimoni de la humanitat “si triguéssim molt de temps més” a tenir el pla de gestió.

UN TEXT COM A BON PUNT D’INICI

El màxim responsable de l’executiu va comentar que des del passat mes de març s’ha començat a estudiar el document presentat des de les parròquies ja que “el donem per bo en molts dels seus apartats”. Tot i això, el polític socialdemòcrata va indicar que l’objectiu que es marca ara el seu gabinet és “millorar-lo” ja que, va recordar, “la Unesco passa revisió de forma periòdica de l’avaluació del compliment dels compromisos contrets” i, per tant, això fa que “necessitem un text que estiguem en disposició de defensar davant seu”. Per això, els tècnics de l’executiu l’estan estudiant i analitzant amb l’objectiu d’introduir- hi totes aquelles esmenes i modificacions que considerin pertinents.

El cap de Govern va assegurar que “respectarem l’esperit i bona part de la lletra” del document elaborat pels quatre comuns i que l’executiu va rebre a finals del passat octubre. Bartumeu va indicar que des del 9 d’abril, els mandataris parroquials ja coneixen la intenció de l’executiu de redactar un pla de gestió a partir d’aquest text inicial. De fet, ell personalment va comunicar-li la situació a Antoni Martí com a cònsol de la parròquia més afectada. El cap de l’executiu va expressar la seva “confiança” que es pugui desencallar d’una vegada la situació.

pdf3.jpg