Una cinquantena d’empresaris ja han dipositat enguany la comptabilitat prop del Govern

Autor: redacció
Font: més andorra
Publicat el: 19 de Maig de 2010

A Andorra hi ha actualment 6.900 empreses i societats que han de dipositar els seus comptes prop de Govern i moltes encara tenen dubtes, segons va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López.

Per això, el Govern ha engegat quatre accions per facilitar el compliment de la norma, com són sessions informatives per resoldre dubtes, habilitar un espai a l’edifici del Prat del Rull només per rebre les documentacions requerides, editar un tríptic explicatiu i posar a disposició dels empresaris una fitxa de càlcul de model de comptes abreujats, que es pot descarregar des de la pàgina web de tràmits, on els empresaris només cal que omplin les dades i que es pot trametre al Govern també en format electrònic. Fins ara una cinquantena d’empresaris han complert la seva obligació de dipositar els seus comptes prop del Govern segons es va explicar des de l’Executiu.

López va explicar que el gruix de les empreses i societats aprovaran els comptes entre aquest maig i el juny, ja que és quan se solen reunir els consells d’administració, i que, per tant, pel juliol s’espera que la major part dipositin la comptabilitat, bé al Registre de Dipòsit de Comptes o bé al Registre de Societats Mercantils, ja que l’obligació és d’aprovar la comptabilitat durant el primer semestre després del tancament de l’exercici, i de dipositar-los en un termini màxim d’un mes després que siguin aprovats.

En la compareixença, el ministre va insistir que, encara que no sigui efectiu el règim sancionador per a les empreses que no dipositin la comptabilitat del 2009, l’obligació hi és igualment, i que no s’inscriurà cap canvi ni s’acceptarà la comptabilitat del 2010 fins que es presenti la del 2009. Així, el no presentar els comptes «té conseqüències no poc importants» com són no poder modificar ni l’objecte social ni el capital social ni la compra venda d’accions.

Els principals dubtes expressats pels empresaris sobre aquesta qüestió, segons va comentar el tècnic del Ministeri d’Economia i Finances, Josep Maria Valera, fan referència a qui està obligat a fer i presentar la comptabilitat i aspectes formals relacionats amb les dates i la forma per dipositar la documentació.

pdf3.jpg