Les entitats faran una diagnosi de les desigualtats per elaborar un pla d’acció

Autor: M. F. / S. M.
Font: bon dia
Publicat el: 14 de Maig de 2010

La Comissió Nacional d’Igualtat es va presentar ahir de manera oficial a les entitats que en formaran part i a la societat en general. D’aquesta manera, se’ls va exposar la metodologia que es farà servir per a la detecció de les desigualtats i per a la redacció del que s’anomenarà el Pla d’accions nacionals per a la igualtat (PANI).

El Govern va remarcar ahir la seva voluntat de recollir totes les inquietuds dels diferents col·lectius que estan implicats en la comissió per a la igualtat i també de tirar endavant, dins de les possibilitats, les accions necessàries per abordar les desigualtats detectades.

D’aquesta manera, la metodologia que hauran de seguir les diferents associacions prendrà com a base el Pla nacional d’atenció social (PNAS) que es va elaborar en l’anterior legislatura i el que es farà és incloure- hi les noves propostes que creguin escaients. De totes maneres, però, l’existència en aquest procés d’un grup nou, el d’immigrants, farà que aquests hagin de treballar des de zero, aportant els suggeriments que creguin adequats. Tal com van exposar els responsables d’elaborar aquest PANI, Joan Micó i Lluís Sáez, la intenció és que es pugui editar el document cap a l’agost-setembre d’aquest any.

Cal destacar que la Comissió Nacional d’Igualtat pretén abordar les desigualtats en cinc grups: infància i joventut, gent gran, gènere, persones amb discapacitats i, finalment, immigració. D’aquesta manera, tal com va manifestar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en el discurs que va pronunciar en la presentació de la comissió, la intenció és que “les polítiques d’igualtat siguin realment nacionals” i que per tant se’n puguin beneficiar totes les persones del país. També va parlar de la transversalitat d’aquesta igualtat i va afegir que caldrà treballar, per exemple, perquè els infants no se sentin discriminats per qüestions econòmiques, perquè les dones tinguin els mateixos llocs de treball i els mateixos salaris que els homes o perquè la gent gran no se senti aïllada, entre altres fi tes.

Bartumeu també va concloure que aquesta comissió ha de ser “una nova eina per millorar la qualitat de vida” de les persones i també es va comprometre, dins de les possibilitats d’una administració amb dificultats econòmiques, a donar resposta a les diferents necessitats que es vagin plantejant.

De la seva banda, la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata, va manifestar que durant el procés d’elaboració del PANI es recollirà totes les propostes, encara que després no tinguin el consens necessari per incloure-les en el document final.

CALENDARI

Tal com van explicar els tècnics encarregats de l’elaboració del PANI, les entitats que ja havien pres part en el PNAS només hauran de fer noves propostes. D’aquesta manera, al llarg de la segona quinzena del mes de maig hauran de fer les seves aportacions i posteriorment, durant la primera quinzena de juny, es farà la compilació dels suggeriments.

Les entitats rebran posteriorment el document de les propostes actualitzat i hauran de fer el debat intern, ja que durant la primera quinzena de juliol es durà a terme el debat conjunt. D’aquesta manera, cap a finals del mes de juliol o principis d’agost tindran una proposta de PANI que hauran de revisar perquè posteriorment es faci l’edició del document amb el qual haurà de treballar la comissió.

Les entitats presents a l’acte d’ahir van reclamar que aquest document no es quedi en un calaix, i d’aquesta manera van exposar el desencís perquè el PNAS no hagi servit per aportar les millores que s’hi reclamaven. Mata es va comprometre a impulsar les millores i va recordar que el PNAS serveix de base per elaborar el PANI.

pdf3.jpg