El full de ruta de les polítiques d’igualtat estarà enllestit a final de l’estiu

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 14 de Maig de 2010

El Govern espera poder tenir enllestit el mes de setembre el full de ruta que s’ha de seguir per aplicar les polítiques d’igualtat que es volen impulsar mitjançant la secretaria d’Estat sobre la matèria, liderada per Magda Mata.

La comissió que s’encarregarà de redactar aquest document –sota el nom genèric de Pla d’Actuacions Nacionals per a la Igualtat (PANI)– va ser presentada ahir en un acte al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Durant la reunió, tant Jaume Bartumeu com la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, van expressar la confiança que en aquest treball hi participin el major nombre possible d’entitats vinculades a la qüestió, bona part de les quals estaven representades a la trobada.

Per tirar endavant aquest document, es crearan fins a cinc grups diferents oberts a totes les entitats que hi vulguin prendre part. Quatre dels cinc–discapacitats, gènere, gent gran i infància i família– reprendran la feina feta amb el Pla Nacional d’Atenció Social. “S’ha de respectar el treball ben fet en el passat, conèixer el que funciona i el que no”, va indicar Rodríguez, que va demanar “la implicació en el procés de participació” de les entitats i que aquestes “donin força al compromís”.

ELS IMMIGRANTS, UN GRUP CLAU

El cinquè i darrer grup, el d’immigració és nou i respon a la voluntat del Govern d’afrontar les problemàtiques que es poden trobar els nouvinguts. “No podem oblidar un col·lectiu important perquè comporta discriminacions associades a la seva condició de nous residents. Hi volem treballar per aconseguir una major integració”, va manifestar un Bartumeu que, a la vegada, va expressar la necessitat “de prendre part de manera especialment ferma” en la lluita contra la violència de gènere.

El cap de l’executiu va garantir que “tenim un compromís ferm per tirar endavant aquestes polítiques i no deixar res al calaix, a la vegada que aprofitarem el que ja s’ha fet”. El polític socialdemòcrata va admetre que, tot i ser el president oficial de la comissió d’Igualtat, delegarà en Mata perquè “ella serà l’ànima del conjunt de l’equip”.

El treball dels grups començarà de seguida amb una primera recopilació de propostes sobre els diferents àmbits que s’encarregarà de recollir de les entitats i associacions participants el Centre de Recerca Sociològica i l’Institut d’Estudis Andorrans. Aquesta primera fase s’espera que estigui enllestida a final de juny per, després, al juliol, concretar un primer esborrany del pla que s’acabaria de revisar a l’agost per presentar-lo de forma definitiva abans de l’inici de la tardor.

pdf3.jpg