Satisfacció generalitzada per les conclusions de les taules

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Maig de 2010

El dia després de la presentació de les conclusions a les taules de diàleg –que han desembocat en un pacte per al treball i el desenvolupament econòmic–, alguns dels principals actors de les mateixes van fer la seva valoració.

Tots els agents contactats van coincidir en celebrar el compromís explícit que el Govern va manifestar amb els seus 30 compromisos –i les 127 accions que se’n deriven–, així com en la importància que tindrà la comissió de seguiment, el denominat “compromís zero”, a l’hora que aquesta eina de treball col.lectiva continuï donant els seus fruits.

El president de la CEA, Xavier Altimir, va afirmar que aquesta és “la primera vegada que es fa un document amb fites a assolir i amb uns timings concrets”, recordant com “ara caldrà treballar i veure les accions” que es desenvolupin. El líder de la patronal va tornar a felicitar el Govern “per escoltar els agents i redactar el document” de conclusions i va manifestar que ara cal que es tinguin en compte “noves opcions que puguin sortir en el futur”, incidint en la necessitat que la comissió de seguiment es constitueixi amb un nombre reduït de representants per tal de garantir l’operativitat.

En representació dels treballadors, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va felicitar igualment a l’Executiu pel fet que “s’ha escoltat els diferents actors, cosa que mai s’havia fet, agafant el toro per les banyes”. Ubach va recordar com les actuacions plantejades van en una dinàmica diferent a les fetes fins ara, ja que “s’ha deixat de banda el tema dels funcionaris, que sempre es feien servir per desviar l’atenció” a l’hora de prendre accions més valentes. El líder sindical va afirmar que amb la comissió de seguiment es podran donar “respostes immediates a problemes immediats”, la qual cosa va celebrar.

Des de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (Pime), el seu president, Marc Aleix, va coincidir en els beneficis que poden comportar les accions, les va qualificar de “totalment útils” i es va mostrar a l’expectativa dels resultats. Aleix va reconèixer que no s’han recopilat totes les iniciatives plantejades, “com succeeix en tota negociació”, en línies generals s’ha arribat un bon acord.

LA CAMBRA, SATISFETA

Pel que fa a la Cambra de Comerç, la seva directora, Pilar Escaler, va fer un balanç positiu, tot i reconèixer que “el calendari és molt estret”. Escaler va celebrar la sortida donada a qüestions com ara la lluita contra l’intrusisme, la millora dels tràmits duaners o la recerca d’una imposició que no augmenti la pressió fiscal. Pel que fa a l’IVA, però, Escaler va recordar que “caldria baixar del 5%”, tot i ser conscient que el tipus màxim se situarà en aquest barem.

pdf3.jpg