Malestar evident pel tancament

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Maig de 2010

Va ser molt escuet i alhora molt contundent. La resumida declaració del cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va ser molt gràfica. El líder del PS va ser preguntat per l’opinió de l’Executiu sobre la decisió de Madrid de tancar l’escola de Primària de la Massana.

Bartumeu, a qui alguns sector acusen d’una excessiva relació amistosa amb el Govern socialista espanyol, va ser molt gràfic en manifestar que Espanya ha aplicat al peu de la lletra els acords signats i que per tant no hi ha res a dir, però va mostrar la seva preocupació per la manera de procedir, i alhora va lamentar que s’hagi decidit de sobte tancar una escola quan ja s’ha obert la matrícula i ja hi ha persones que s’hi han matriculat.

Amb aquesta manifestacions el cap de Govern va deixar clar el malestar de l’Executiu per una decisió que de rebot pot afectar el sistema andorrà. Si l’Escola Andorrana de la Massana acaba reincorporant un gruix important de la seixantena d’alumnes afectats, haurà de fer un replantejament de cara al proper curs, ja que actualment les instal.lacions ja es troben en un nivell d’ocupació elevat. Sembla clar, com insistíem ahir, que els motius que han fet prendre la decisió són estrictament econòmics i per la progressiva pèrdua d’inscripcions, tot i les nou noves que s’havien fet per al proper curs.

Menys sòlides són les justificacions sobre els pobres resultats acadèmics que resulta del fet que hi hagi classes amb tres anys de diferència, unes argumentacions que van ser desmentides per la mateixa directora del centre. Poca cosa resta per fer. L’acord és definitiu i només queda demanar que el trasllat als altres centres es faci respectant les millors condicions per als alumnes afectats i que el trasbals sigui el mínim possible per a les escoles que hauran de rebre els nous alumnes en un moment, tal com cal recordar, en què ja s’han fet les inscripcions i que, per tant, la planificació del curs vinent ja deu estar molt enllestida.
Se suposa que a poc a poc s’ha aniran clarificant altres aspectes, com perquè es va informar dilluns a l’Executiu andorrà, i si Espanya hagués acceptat algunes contraprestacions a canvi de mantenir obertes les aules de la Massana. Els mestres seran recol.locats i qui també patiran les conseqüències del tancament són els treballadors del menjador.

El moment tan inoportú per fer l’anunci és la confirmació clara que la retallada pressupostària està al darrere d’aquesta dràstica decisió, que feta molt abans i amb unes àmplies explicacions haurien rebut una contesta per part dels pares i ciutadans menys carregada d’indignació.

pdf3.jpg