La taula de diàleg deixa un llegat de 30 compromisos per al desenvolupament

Autor: s. moral
Font: bon dia
Publicat el: 12 de Maig de 2010

El Govern va donar a conèixer ahir els Trenta compromisos per invertir en el futur, un document que es va presentar en les darreres taules de diàleg i que germina del fruit extret en aquestes reunions periòdiques entre el Govern i diferents actors socials i econòmics del país, encetades el 16 de juliol de l’any passat.

Tres són els principals eixos en què se sostenen la trentena de compromisos: sostenibilitat econòmica, sostenibilitat social i sostenibilitat mediambiental. Tres bases que el cap del Govern, Jaume Bartumeu, va enumerar en el discurs inicial, en què va recordar que aquestes taules de diàleg són fruit d’una “ambició comuna: ajudar i contribuir a la indispensable transició cap a un nou model econòmic”.

Va ser el ministre d’Economia i Finances, Pere López, qui va presentar aquest document davant la premsa i va destacar que els principals objectius que es pretén assolir són crear nou sectors econòmics, potenciar la salut i l’educació, incentivar l’ús de les energies renovables i, entre d’altres, potenciar l’entramat empresarial mitjançant reformes legislatives o fomentant la implantació de nous models de negoci.

El titular d’Economia i Finances va destacar que aquest document “és una aposta molt forta del Govern”, i ho és no tan sols pel seu contingut, sinó perquè ve acompanyat d’un calendari per fer realitat el que ara només està escrit en paper. De fet, cal indicar que aquest document preveu un “calendari a curt i mitjà termini” en què el gran gruix de les accions s’han d’executar a finals d’aquest any i una altra bona part durant el 2011.

En qualsevol cas, López es va mostrar prudent amb el document i va destacar que si bé és cert que la intenció és complir- lo al cent per cent, és possible que algunes de les accions no es puguin dur a terme, per problemes que puguin sorgir. Tot i això, va destacar que es tracta d’actuacions “ben treballades” i que permetran “crear i generar noves oportunitats en l’àmbit econòmic”.

Per gestionar aquest document i mantenir un estricte control de les accions, el Govern crearà una comissió per al desenvolupament econòmic i per al treball. Aquesta institució estarà composta per membres del Govern, de la patronal i dels sindicats, com va indicar el ministre, i tindrà per objectiu continuar el diàleg encetat al mes de juliol i vetllar pel compliment de totes aquestes accions.

El futur parc tecnològic

Un dels punts que López va destacar és la creació d’un parc tecnològic. Tot i que aquesta proposta ja es coneixia, sí que es va donar noves dades, incloses en forma d’accions en aquest document. En aquest sentit, es preveu que el “concepte base” del projecte estigui enllestit el tercer trimestre del present exercici i que la iniciativa es pugui incloure en el pressupost de l’exercici de l’any vinent perquè es pugui començar a la materialitzar. A més, i segons indica el document, s’espera que estigui acabat entre el 2013 i 2014, data que va corroborar López indicant que “es necessitarà tres o quatre anys d’inversió”.

Altres iniciatives

En l’àmbit educatiu es vol implantar la història clínica electrònica i potenciar la imatge del país com un destí de salut. En termes més tecnològics, el document preveu consolidar les infraestructures tecnològiques d’Andorra Telecom, invertint gairebé 23 milions d’euros. L’executiu vol fer també una aposta per l’eficiència energètica creant un reglament i oferint ajudes als particulars o empreses que apostin per les energies renovables.

Ja en matèria comunal, els objectius destaquen la necessitat d’establir un diàleg permanent amb el Govern per simplificar alguns tràmits, així com crear un conveni que permeti compartir informació de manera unilateral, de la mateixa manera que també destaca la necessitat d’analitzar l’estructura de l’administració pública amb la definició de les competències, entre altres aspectes.

pdf3.jpg