El compromís més significatiu dels ahir presentats, segons López, va ser el que està numerat com al “compromís zero”: la creació d’una comissió pel desenvolupament econòmic i pel treball, que donarà continuïtat a les taules plantejades inicialment amb l’objectiu de mantenir el diàleg encetat, avaluar el grau de compliment de les accions presentades i, finalment, servir d’òrgan assessor en temes futurs com ara l’establiment del calendari comercial o els horaris escolars, entre d’altres.
“El treball no s’atura aquí”, va resumir López, que va afirmar com ara “es passa a una segona fase” en què el Govern, associacions de patrons i representants sindicals continuaran la feina.
Els grups parlamentaris seran informats de les iniciatives que es puguin concretar en aquesta comissió abans de la tramitació dels articulats al Consell General, ja que un dels objectius d’aquest grup de treball heterogeni és el de “treure la càrrega política de les lleis” per tal que aconsegueixin el màxim consens. La majoria d’accions depenen de l’acció governamental, tal com va expressar el ministre d’Economia i Finances, que va recordar com el de les taules era “un compromís del PS”.
El risc del calendari
Les accions plantejades se situen en un “calendari exigent” a curt i mitjà termini, segons va reconèixer López, que va confirmar com suposarà al mateix temps un evident “risc polític” fruit del control que puguin fer els diferents actors i sobre el seu compliment. És evident, però, que el desplegament d’aquests eixos toparà en algunes ocasions amb inconvenients que puguin perllongar el procés, tot i que la filosofia de les accions és la de treballar per a la reactivació entre aquest any i el vinent.
Bartumeu vol que la proposta global ompli d’arguments “l’esperança i la confiança en un país millor, més fort i més just”.