El Govern adopta 30 compromisos sorgits de les taules de diàleg pel desenvolupament econòmic

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 12 de Maig de 2010

El Govern va adoptar 30 compromisos a partir de les propostes sorgides de les taules de diàleg per un pacte per al treball i el desenvolupament econòmic.

A través del document, públic i de 150 pàgines, l’Executiu es compromet, entre d’altres, a donar suport a la innovació empresarial a partir d’un programa de finançament privilegiat, a redactar una llei per protegir la propietat intel·lectual, a disposar d’estadístiques macroeconòmiques, fomentar sectors d’alt valor afegit com el de la salut, l’educació o les energies renovables i l’establiment d’un parc tecnològic.

La primera de les obligacions contretes pel Govern és l’anomenat «compromís zero», que és la creació d’una comissió pel desenvolupament econòmic i pel treball. Es tracta d’institucionalitzar i donar continuïtat al treball engegat el passat 16 de juliol per les taules de diàleg. Aquesta comissió estarà integrada per representants del Govern, de les patronals i dels sindicats, que ja han pres part d’aquestes taules. Les principals funcions del nou òrgan seran les de continuar el diàleg, avaluar el compliment dels 30 compromisos i 127 actuacions a les que s’ha compromès l’Executiu, i també serà òrgan assessor en qüestions com poden ser els horaris comercials o els calendaris escolars, segons ha apuntat el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que ha estat l’encarregat de presentar les conclusions a la premsa.

López va assegurar que tots els compromisos han sorgit a les taules de diàleg, i que hi ha algunes propostes que «el Govern ara no pot assumir», ja sigui per «qüestions econòmiques o pressupostàries, programàtiques o per coherència i cohesió del document», que es pot consultar a través del web del Govern, però això «no exclou que puguin ser analitzades de nou» en l’òrgan de nova creació.

Els principals objectius que es persegueixen són: la creació de nous sectors i àmbits de l’activitat econòmica, sobretot en relació a l’estalvi energètic i energies renovables, la salut, l’educació o la propietat intel·lectual i industrial; donar suport a l’activitat empresarial, ja sigui a través de línies de finançament privilegiat, creant una comissió permanent per la lluita contra l’intrusisme, els plans de reactivació del comerç i del turisme o les millores en les tramitacions administratives, i sobretot les duaneres; apostar per la tecnologia, creant plataformes d’e-administració, reforçant les inversions tecnològiques de l’STA; regular el mercat de treball; apostar per la formació i la recuperació de talent, creant una taula permanent per a la formació, generant un cens d’estudiants, tenint una base de dades dels treballadors qualificats andorrans que treballen fora les fronteres; fomentar l’ocupació, adoptant mesures com incentivar econòmicament la contractació de les persones inscrites al Servei d’Ocupació; la millora de l’eficàcia i de l’eficiència de l’Administració, amb l’aprovació de la Llei de signatura digital i altres i, finalment, l’aposta per la informació macroeconòmica i l’estadística.

El gruix de les actuacions s’han de dur a terme els propers dos anys, sense perdre de vista que s’ha de treballar per «crear les bases d’un nou model econòmic a mitjà i llarg termini, no és una aposta per l’Andorra del 2020 sinó una aposta pel 2010», ha comentat López. Així, són actuacions «ben treballades i aplicables», que «permetin com a mínim crear l’esperança que es generin noves oportunitats en l’àmbit econòmic».

pdf3.jpg