López considera que les xifres d’ApC “s’allunyen de la realitat”

Autor: pepa gallego / marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Maig de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va contestar ahir a la proposta d’acord d’ApC sobre l’obligació de comptabilitzar els compromisos de prestacions de les administracions feta pública aquest dijous, manifestant que les xifres que va presentar el president d’aquest grup, Eusebi Nomen, “s’allunyen moltíssim de la realitat”.

López va lamentar el fet que s’estiguin “barrejant conceptes que no es poden sumar amb aquesta alegria”, fent referència al càlcul de la plataforma, que va estimar com el deute de l’Estat seria d’uns 3.200 milions d’euros –l’equivalent a 1,4 vegades el PIB nacional– incorporant totes les obligacions futures.

El ministre d’Economia i Finances va criticar que les declaracions de Nomen “es produeixen en un moment inoportú”, ja que, precisament, divendres de la setmana vinent hi ha prevista la reunió anual amb l’agència de ràting Standard & Poor’s per revisar la qualificació d’Andorra. Serà en aquell moment quan es faran públiques les dades referents al dèficit consolidat i el deute de l’Administració al tancament del 2009. De fet, López va mostrar-se confiat que aquestes dades entraran dins la normalitat, al temps que seran una eina per permetre la comparació amb altres països. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, no va voler aprofundir en aquesta qüestió, indicant que la proposta serà discutida en el moment en què correspongui i mostrant-se en sintonia amb les paraules de López.

LA VISIÓ DE CR

Mentrestant, el president del Grup Parlamentari de CR, Joan Gabriel, va afirmar que Nomen “està en el seu dret” de fer aquesta proposta, que serà avaluada quan arribi a mans dels reformistes, ampliant que “tot el que sigui donar informació pública és benvingut”. Tot i això, el massanenc va reconèixer que el fet de demanar l’obligació d’incorporar totes les obligacions als balanços és una qüestió que “correspon al Tribunal de Comptes”, de manera que, segons ell, “hauria de ser aquest tribunal el que exigís si les coses es fan bé”, i fos el cas. Nomen havia afirmat dijous que aquest tribunal li havia confirmat com “s’ha de dotar en els passius provisions que tenen per objecte cobrir compromisos futurs”, el principal argument en el qual la plataforma es basa per demanar aquest acord.

pdf3.jpg