Les construccions, obligades a seguir criteris d’eficiència energètica

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Maig de 2010

Cap a final d’any es podran aplicar una sèrie de reglaments sobre eficiència energètica que obligaran les noves construccions i les reformes importants d’edificis a seguir uns criteris obligatoris per millorar l’estalvi d’energia.

El marc legal s’està elaborant a la Taula de l’Energia que es va reunir ahir i que compta amb representants dels set comuns, de Feda i de l’Executiu. Els reglaments, tant d’eficiència energètica i de reducció del consum com d’energies renovables, ja estan finalitzats i ara seran entregats als col.legis d’enginyers, arquitectes i associació de constructors perquè hi puguin fer les seves aportacions. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va explicar que s’estudiarà amb els comuns la reducció de taxes impositives per promoure el compliment d’aquests reglaments i per consolidar el sector econòmic de les energies renovables. Un assumpte que requerirà un canvi legislatiu.

Després de dos mesos, la Taula de l’Energia es va reunir ahir amb uns reglaments ja acabats que estan en espera de rebre les aportacions dels col.lectius de professionals implicats. Se n’esperava l’aprovació al juny, però es retardarà un mes per la normativa de les energies renovables (geotèrmia, biomassa, tèrmica, solar…), que està també en espera de l’estudi que estan fent els mateixos tècnics dels comuns.

A partir dels reglaments, la Taula de l’Energia vol impulsar el sector d’energies renovables per consolidar-lo com un ram econòmic més i reduir la dependència de la importació d’energia dels països veïns. López va explicar que ja hi ha empreses interessades en la biomassa i l’energia fotovoltaica que estarien disposades a instal.lar-se en el mercat andorrà.

Els criteris exigibles en aquesta eficiència energètica van dirigits no només a aplicar les energies renovables que es puguin exigir, sinó també a reduir al màxim les pèrdues de calor de les edificacions.

La biomassa va ser un exemple posat per López com una fórmula en què la neteja dels boscos pot produir energia en el cicle econòmic del país sense haver de dependre de la importació.

pdf3.jpg