Els tancaments del 2011, en suspens

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 8 de Maig de 2010

Jaume Bartumeu es mostra disposat a replantejar l’obligació de tancar les tardes d’alguns diumenges amb vista a l’any vinent. Així ho va assegurar ahir durant la visita que va fer al Pas de la Casa, on es va reunir amb diversos comerciants de la població –un dels llocs on més oposició ha aixecat la mesura–.

Això sí, el cap de Govern va deixar clar que hi haurà condicions que passaran “per trobar la solució que permeti arribar a una conciliació entre la vida laboral i la familiar”. El màxim responsable de l’executiu va avançar que el camí podria ser semblant a la proposta feta des de les grans superfícies, que havien demanat la supressió de l’obligació de tancament a canvi de garantir deu diumenges festius al llarg de l’any a tots els seus treballadors.

“Fins ara, mai no havia sentit que es donarien aquestes festes. Si ho tornen a dir i es pot transformar en una norma amb capacitat d’obligar, potser no caldrà fer tancar deu diumenges a la tarda”, va afirmar Bartumeu, que va explicar el procediment que el Govern vol seguir per establir el calendari comercial amb vista a l’any vinent. “Es crearà una comissió social i econòmica per discutir-ho i negociar amb comerciants, treballadors i societat civil”, va avançar el cap de l’executiu, per després apuntar que “Andorra és més que la situació econòmica i necessita tenir una cohesió social. No volem llars d’infants sempre plenes o absentisme escolar entre setmana perquè els nens només poden estar llavors amb els pares”. En contraposició a aquesta postura, el polític socialdemòcrata va retreure que “els anteriors Governs acceptaven l’obertura extensiva que els marcaven la Cambra i les persones amb influència”. Ara, en canvi, defensa que “s’escoltarà tots els sectors implicats i després es decidirà amb responsabilitat”.

POSSIBLE DESOBEDIÈNCIA

Bartumeu va admetre que els comerciants del Pas amb els quals va poder parlar estan “disgustats” per l’obligació de tancar enguany vuit diumenges, tot i la reformulació dels dies que s’ha fet per adaptar el calendari a les particularitats de la població encapadana. “M’han demanat que ho reconsideri i jo els he dit que ja ho hem fet i que serà així enguany”, va comentar.

Davant la possibilitat que algunes botigues decideixin desobeir la regulació establerta des de l’executiu i no tanquin aquestes tardes, el cap de Govern va preferir “no plantejar-me res sobre opcions hipotètiques”, tot i interpretar que “es respectarà”. Sí que va avisar, però, que “estem en un Estat de dret i hi ha unes normes, i si no es compleixen existeixen mecanismes”.

El polític socialdemòcrata va explicar que si algú opta per mantenir les portes de l’establiment obertes “la policia aixecarà acta i hi haurà un procediment sancionador”. El que no va aclarir, tot i les preguntes del Diari, va ser si els agents tindran la potestat d’obligar a tancar a aquells botiguers que, si es dóna el cas, optin per desobeir el decret d’horaris comercials.

pdf3.jpg