El Govern planteja als comuns aplicar exempcions per a la construcció eficient

Autor: d. moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 8 de Maig de 2010

L’objectiu és que el reglament sobre eficiència energètica, que ha de vetllar per edificis més sostenibles i també regularà l’ús d’energies renovables, s’aprovi al juny. Ho va dir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va presidir la nova reunió de la taula de l’energia, en què hi ha representants de l’administració central, de les comunals i també de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA).

La definició de la normativa va ser l’objectiu central de la trobada. López va manifestar que el text està molt avançat i que ara s’entregarà al Col·legi d’Arquitectes, el d’Enginyers i també als constructors, perquè puguin fer observacions. Però també hi va afegir que més enllà de la normativa purament tècnica, el Govern vol fer un pas més per fomentar les bones pràctiques energètiques en la construcció entenent que són una font de “desenvolupament econòmic”. I proposa exempcions fiscals.

És una qüestió, però, que s’ha de tractar amb les corporacions comunals atès que recapten les taxes de la construcció. Després s’encetaran possibles reformes legislatives per “permetre al Govern i els comuns fer reduccions en aquest àmbit”. Respecte al paper de l’administració central, Pere López va recordar que ja s’han fet passos, ja que “hi ha una partida de subvencions a tràmit parlamentari en forma de crèdit extraordinari” que pretén ajudar en aquesta mena de projectes. I és que va insistir que, per una banda, es vol assolir l’eficiència energètica i, “per l’altra, impulsar el sector en els diferents àmbits de les energies renovables”. El ministre va assenyalar que és font d’estalvi perquè es dependrà menys de la compra d’energia a fora i, a més, es pot impulsar la creació de noves empreses.

PÈRDUES DE CALOR

Complir estrictament el que reguli el reglament sobre eficiència energètica serà obligatori per a les noves construccions. Quant a les reformes, el ministre va assenyalar que “serem permisius” quan es tracti d’obres de poca envergadura i que només s’exigirà el compliment quan els treballs afectin una gran part de la superfície de l’edifici. El que es pretén mitjançant el reglament, segons va indicar Pere López, és construir edificis que perdin el mínim d’escalfor. Del reglament penjaran diferents annexos per regular l’ús de les energies renovables (la geotèrmia, la biomassa o l’energia fotovoltaica). La normativa s’ha adaptat a les diferents legislacions parroquials en matèria urbanística.

Durant la reunió, els responsables governamentals van posar a l’abast dels comunals el pla director que l’administració central està implantant per fomentar l’estalvi energètic per si volen posar en marxa mesures similars. L’objectiu d’aquest pla és reduir la despesa en un 10% d’aquí a final del 2012.

pdf3.jpg