El Govern ultima un acord perquè ATV pugui veure’s en territori català

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Maig de 2010

El senyal que emet Andorra Televisió podria expandir-se a l’exterior molt properament. Aquesta és la voluntat del Govern, que des de fa uns mesos es troba en plenes negociacions amb la Generalitat de Catalunya. La intenció de les dues parts és que ATV pugui veure’s als territoris de parla catalana.

Així ho van confirmar ahir fonts de l’Executiu i el propi conseller català de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que ja va parlar d’un acord “tancat”. Per part de l’Executiu andorrà, les negociacions les està encapçalant el secretari d’Estat per la reforma de l’Administració i Promoció de la Societat del Coneixement, Alfons Miralles.

D’aquesta manera, si no es produeixen entrebancs d’última hora, el conveni veurà la llum aquest mateix any. De fet, ja s’ha formalitzat l’acord per a quatre comarques catalanes, les més pròximes al Principat: l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. En totes elles s’assegura l’emissió d’Andorra Televisió dins de l’oferta actual de canals de la TDT.

L’acord entre els dos executius és recíproc, fet que accelera les negociacions. És a dir, la Generalitat també hi surt guanyant. La voluntat de l’ens català és legalitzar al 100% les actuals emissions de Televisió de Catalunya a Andorra. La situació no es troba plenament regularitzada des que va entrar en funcionament la TDT al país, al setembre de l’any 2007.

UNA NECESSITAT COMPARTIDA

Amb el conveni, el Principat expandirà la seva oferta comunicativa més enllà de les seves fronteres. És una millora per al país, perquè permetrà donar a conèixer a través de la petita pantalla la seva oferta social, cultural i informativa.

De fet, és tracta d’una finalitat que també persegueix la Conselleria de Mitjans de Comunicació Catalana. La voluntat és crear un ampli espai de parla catalana a través dels mitjans de comunicació, concretament de la televisió. Aquesta zona implica també les Illes Balears, la Comunitat Valenciana i la Catalunya nord (“perfectament factible”, segons va assegurar Tresserras). En el cas de les Balears, les negociacions per portar-hi ATV també estan avançades.

Ahir les conselleries catalanes i valencianes van reunir-se per avançar en el tema. Tresserras va reiterar “la necessitat de proporcionar canals múltiples i l’espai d’espectre necessari per vertebrar l’espai de comunicació català”. Aquest treball s’efectuarà “a través dels acords entre els governs implicats i a partir de la legalitat”, va assegurar el conseller català. El futur conveni amb el Govern del Principat n’és un clar exemple.

pdf3.jpg