Bartumeu critica les esmenes de CR als crèdits extraordinaris

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Maig de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va criticar ahir la posició mantinguda pels reformistes en relació als últims crèdits extraordinaris, fruit del funcionament amb dotzenes parts, que s’estan tractant en les diferents comissions legislatives del Consell General, després que la força que lidera Joan Gabriel hagi presentat les primeres esmenes a aquests projectes de llei.

Si bé l’oposició empara aquesta nova posició –després que inicialment haguessin anunciat el seu suport a l’avanç a tots els crèdits extraordinaris que el Govern considerés necessaris– en la necessitat de no finançar els crèdits via endeutament, al.legant en aquest sentit que el Govern preveia recaptar un total de 25 milions d’euros amb l’entrada en vigor de la modificació de la Llei d’impostos especials, Bartumeu va resumir que els reformistes estan “tècnicament equivocats” amb aquesta visió.

Els ministres van contemplar “amb certa sorpresa”, segons el cap de Govern, les reticències de CR per validar les necessitats derivades de la no-aprovació del Projecte de llei de Pressupost per a aquest any, fins al punt que Bartumeu va haver de recordar ahir que la modificació de la Llei d’impostos especials no són “una mena de petroli a l’andorrana”, tal com s’hauria presentat des de CR amb el seu argumentari general. És per aquest motiu que el líder socialdemòcrata va recordar la importància que aquests projectes passin el tràmit del Consell General, ja que, en cas contrari, aquells que no ho possibilitessin estarien fent un “bloqueig a la injecció” que els crèdits suposen per a l’economia nacional en un context com és l’actual.

EMPARATS EN 25 MILIONS

A l’últim Consell General, en què tots els grups parlamentaris van donar un suport unànime al Projecte de llei de modificació de la llei d’impostos especials, el conseller reformista Amadeu Rossell va prendre la paraula per avançar quina seria la posició de CR a partir d’aquell moment, l’esmentada demanda d’un menor endeutament. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, ja va advertir que això podria ser possible en determinats crèdits futurs per la via de la transferència i la conseqüent reducció del nivell de despesa previst, tal com ahir va confirmar Bartumeu.

El que va quedar clar, segons el cap de Govern, és que els 25 milions de recaptació amb el nou marc regulador dels impostos especials no serà pas decisiu, ja que el retard de l’aprovació respecte a la previsió inicial comportarà que aquesta no pugui ser assolida. El motiu no és altre que l’aprovisionament per part dels importadors d’un important estoc en els primers mesos abans de l’entrada en vigor de la nova llei.

ENCARA REGNA LA CONFIANÇA

Tot i aquesta consideració, Bartumeu va reconèixer tenir “confiança en la responsabilitat de les forces polítiques en un moment delicat”, una crisi que se suma a un funcionament amb dotzenes parts que tant des de CR com d’ApC va iniciar-se fa pocs mesos amb la clara voluntat compartida de no posar més pals a les rodes. Davant la negativa de CR a permetre el vistiplau, per primera vegada des que es va començar a funcionar d’aquesta manera, a determinats crèdits extraordinaris, Bartumeu va recordar com en un primer moment “no es van posar condicions”, una situació que contrasta amb la realitat actual: “Ara sí hi ha una condició”, va lamentar.

En virtut d’aquesta confiança, el cap de Govern no va avançar què passaria si els crèdits no prosperen finalment. Juga a favor de l’Executiu la sintonia cada cop més important amb la plataforma que lidera Eusebi Nomen, que es va materialitzar recentment en els primers acords al Consell. Bartumeu va concloure que, tot i que “políticament” és comprensible la posició de CR, ja que aquests fan d’oposició, cal pensar en la ciutadania i, en cas que els crèdits no passin, “cadascú haurà d’assumir les seves responsabilitats”.

pdf3.jpg