No solament Andbanc i BPA estan a punt de tancar operacions de compra d’entitats bancàries espanyoles, sinó que també hi ha un tercer banc andorrà que estudia desembarcar al sud dels Pirineus. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en una conferència organitzada a Barcelona per la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País.
El cap de Govern va valorar molt positivament el procés d’expansió internacional de la banca, que va emmarcar en el programa de reformes econòmiques que està duent a terme el Principat en la present legislatura. «Hi ha dues entitats bancàries andorranes que estan preparant la seva entrada en el mercat bancari espanyol mitjançant l’adquisició d’entitats ja instal.lades», va explicar Bartumeu, en una clara referència a Andbanc i BPA, que ultimen la compra de la Banca della Svizzera Italiana (Espanya), el primer, i Banco Madrid, el segon. Ara bé, la novetat d’ahir va ser que el cap de Govern va anunciar que un tercer banc del Principat «es planteja adquirir una entitat catalana». Tot i que no es va fer públic de quin banc es tracta, és evident que tots els grups financers andorrans estan interessats en la plaça bancària espanyola, peça clau en el seu procés d’internacionalització a Europa i a l’Amèrica Llatina. «Tot plegat és per a nosaltres –i ho dic sense estridència– una veritable revolució», va afirmar Bartumeu, per a qui l’expansió de la banca és només la punta de llança del procés de reformes que ha endegat el Govern socialdemòcrata. El cap de Govern va vincular aquest procés a les tres lleis bancàries actualment a tràmit que augmentaran les potestats de l’INAF permetent-li signar acords de supervisió financera amb altres bancs centrals. Tot plegat ha d’obrir per a la banca andorrana els mercats internacionals «en condicions d’igualtat».
«NORMES I REGLES CLARES» /
El mateix procés d’homologació de les regles financeres i d’obertura a la inversió estrangera que s’està duent a terme en el sector bancari, Bartumeu el vol fer extensible a la resta de l’economia. Així ho va explicar ahir a l’auditori de La Caixa, on se celebrava la conferència. «Andorra s’està dotant de normes i regles clares que donen confiança als agents econòmics», va explicar el cap de Govern, amb la voluntat d’incentivar «la inversió estrangera positiva, en el sentit de ser una aportació a l’economia productiva, en contraposició a l’economia especulativa». En aquest sentit, Bartumeu va recordar que el proper pas per al Principat és aprovar les lleis d’imposició directa –en una reforma que, va dir, no serà «traumàtica»– que li permetin signar convenis per evitar la doble imposició. Tot plegat perquè «les empreses andorranes puguin operar des d’Andorra cap a l’exterior, exportant béns i serveis sense patir recàrregues fiscals». De fet, en això radicava el nucli central de la conferència, que duia per títol De l’excepcionalitat a la normalitat: Andorra en positiu.
EL SECRET, ACOTAT /
Bartumeu va aprofitar la conferència a la capital catalana per defensar les reformes i el procés de normalització dut a terme pel Principat durant el primer any de la present legislatura. El cap de Govern es va referir als 17 acords d’intercanvi d’informació fiscal en virtut dels quals Andorra passa a ser un país cooperant amb les administracions tributàries dels altres països per perseguir persones sospitoses d’haver comès un delicte fiscal. Bartumeu va especificar en quins termes queda limitat el secret bancari andorrà, excloent en tots els casos la retroactivitat dels acords fiscals signats, així com les demandes genèriques de llistes de titulars de comptes bancaris al Principat.