Vot de confiança als objectius del Pla nacional de residus 2007-2011

Autor: Clara Garnica
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 4 de Maig de 2010

Els objectius fixats al Pla nacional de residus 2006-2011, que marquen superar el 55% de reciclatge per part de la població i empreses, són una meta factible, segons va reiterar ahir el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay. El ministre va manifestar la voluntat de l’Executiu d’assolir els mínims de recollida selectiva fixats en el pla i va assegurar que «treballarem permanentment per aconseguir-ho, sense acomodar-nos ». Actualment les xifres de reciclatge del vidre, paper i cartró i envasos es troben 9, 4 i 6,5 punts per sota dels objectius, respectivament.

Pel que fa a la revisió del pla, i que ha d’encaminar la gestió dels residus entre els anys 2012-2016, Alay va assegurar que tot i que no s’arribin als objectius l’any vinent «no rebaixarem gratuïtament cap límit» i hi va afegir que treballaran des d’una base realista i «autoexigent». En aquest sentit, Carles Iriarte, vicepresident d’Apapma i present ahir a la reunió de la Comissió de Coordinació i Desenvolupament del Pla nacional de residus, va reclamar una revisió del pla a l’alça, ja que des de l’associació consideren que les xifres actuals «són molt millorables».  Iriarte va criticar la justificació des del ministeri de les dades actuals a partir de la comparació amb altres països (Andorra està per sobre d’Espanya i prop de Catalunya) i va reclamar treballar per «ser capdavanters en la gestió del reciclatge».

MÉS ESTABLIMENTS ADHERITS

Per aconseguir elevar les xifres de reciclatge, tant el ministeri com Apapma van incidir en treballar perquè tots els establiments del sector de l’hostaleria estiguin degudament equipats per efectuar la separació de residus i col.laborin activament amb les propostes del ministeri. Actualment, segons va informar la cap d’Àrea de Gestió i Control Ambiental, Sílvia Calvó, hi ha 413 establiments adherits que reciclen envasos, i 543 que reciclen el vidre, d’un total de 867 establiments al país. Les dades representen un increment del 53% i del 5% en relació a l’últim recull de dades, anunciades famig any a la darrera reunió de la comissió. La problemàtica se centra ara, segons va explicar Alay, en els petits establiments que no disposen d’espai suficient per instal.lar els contenidors. S’està treballant cas per cas per trobar solucions, una tasca que està elaborant conjuntament el ministeri i els set comuns. Fins a dia d’avui la política de sancions no ha estat la prioritat d’actuació des de Medi Ambient, tot i que Alay va assegurar que si per millorar les xifres és necessari fer el pas, no els tremolarà la mà. Irirarte, per la seva part, va demanar més sancions per «un tema de respecte amb la ciutadania i la resta d’establiments».

pdf3.jpg