El Govern reprèn les negociacions per a un acord monetari amb la UE

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 5 de Maig de 2010

Andorra i Brussel·les recuperen el procés de negociació per arribar a un acord monetari que permeti al Principat encunyar euros i, a més, entrar a l’eurozona com a membre de ple dret.

Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en una entrevista que va oferir a la televisió pública catalana. La trobada per a la represa del procés va tenir lloc ahir, a la seu de la Comissió Europea, l’òrgan executiu de la Unió Europea, amb una delegació del país formada per l’ambaixadora prop de la UE, Imma Tor, i l’ambaixador per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas. Per part de la UE, la delegació la va encapçalar Benjamín Ángel, cap de la unitat d’aspectes econòmics i polítiques reglamentàries.

Bartumeu va recordar que el Principat encara no està autoritzat, sobre el paper, a fer servir l’euro. “Estem en una situació atípica, el que volem és regularitzar-la a través de l’acord monetari”, va explicar Bartumeu. A més, va recordar que l’entrada a l’eurozona implica diversos “drets i obligacions”, i va posar en relleu que no totes les directives previstes per la normativa europea es podran acomplir. De fet, Bartumeu va recordar que s’hauran d’ajustar en funció del que estigui previst al tractat de Lisboa sobre la relació amb els petits estats.

La reunió d’ahir va ser de caràcter tècnic, i els informes resultants seran examinats en la propera reunió de Consell de ministres. També hi eren presents experts del Banc d’Espanya, del Banc de França i del Banc Central Europeu. Les negociacions havien quedat encallades just abans de les eleccions, però Bartumeu va reactivar la via en una trobada amb el comissari, Joaquín Almunia, el 22 d’octubre passat.

EXPANSIÓ A L’EXTERIOR

El cap de Govern va reiterar que hi ha diferents entitats bancàries del país que tenen “molt avançades” les negociacions per adquirir entitats espanyoles, especialment a Madrid, i d’aquesta manera expandir-se a l’exterior. La qüestió està pendent, segons Bartumeu, que el país acabi de “fer els deures”, és a dir, de completar les legislacions perquè l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) passi a ser un organisme de regulació homologable. A més, el líder de l’executiu va recordar que les operacions estan “pendents del vistiplau del Banc d’Espanya i de la comissió nacional del mercat de valors”.

El cap de Govern també es va referir als canvis que espera portar en matèria social i laboral. “En drets socials ens hem d’homologar amb la resta d’Europa”, va dir Bartumeu, que va reconèixer que el “canvi necessari” havia arribat en un moment de dificultats pel context de crisi que es viu a Europa. Així, va recordar que actualment hi ha “prop d’un centenar de persones” que s’estan beneficiant del subsidi d’atur, una mesura que segons Bartumeu treu el país “d’una mena d’illa estranya” en la qual estava instal·lat. Finalment, Bartumeu va destacar que Andorra “vol sortir a l’exterior”, i va reiterar que la clau per reactivar l’economia és “la reforma tributària”.

pdf3.jpg