Tret de sortida a les negociacions per entrar de ple a la zona euro

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Maig de 2010

El Govern va reprendre ahir les converses amb la Comissió Europea per a la conclusió d’un acord monetari que signifiqui l’entrada formal d’Andorra a la zona euro i la possibilitat del Principat d’encunyar la moneda europea.

L’acord, similar al que estan renegociant Mònaco, el Vaticà i San Marino, acabarà amb la situació actual, en què Andorra utilitza de facto l’euro com a moneda pròpia, com ho feia abans amb la pesseta.

La delegació andorrana, encapçalada per l’ambaixador extraordinari per a les relacions amb la Unió Europea, l’excap de Govern Oscar Ribas, i l’ambaixadora del Principat prop de la UE, Imma Tor, va encetar ahir les negociacions amb la Comissió Europea, l’executiu comunitari. El Govern havia rebut una proposta de text de la comissió a mitjan febrer i, tal com va avançar aleshores aquest rotatiu, la conclusió de l’acord era qüestió de mesos.

La reunió celebrada a Brussel.les la tardor de l’any passat entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i l’aleshores comissari europeu d’afers econòmics i monetaris, Joaquín Almunia, va desencallar les converses que havien començat el 28 d’octubre del 2004. Aleshores, el darrer Executiu liberal de Marc Forné va iniciar les negociacions amb la Comissió que van decaure durant l’etapa d’Albert Pintat al capdavant del Govern. El juny del 2006, Almunia va fer arribar a Pintat els seus dubtes sobre la veritable voluntat andorrana d’avançar en la conclusió de l’acord i les converses van quedar pràcticament aturades.

OBERTURA BANCÀRIA

Bartumeu va avançar l’obertura de les negociacions per l’acord monetari ahir al matí al programa Els matins de la televisió pública catalana. El cap de Govern va emmarcar les converses en el marc del procés d’acostament a la Unió Europea posat en marxa per l’Executiu socialdemòcrata. Paral.lelament a aquest procés, hi ha l’obertura bancària que Bartumeu ha estat explicant a Barcelona en els darrers dies: ahir a TV-3 i dilluns a la sala d’actes de La Caixa, convidat per la Societat econòmica barcelonina d’Amics del País.

D’una manera encara més clara, Bartumeu va reiterar la seva oferta a La Caixa per tornar a instal.lar-se al Principat un cop estiguin culminades les reformes legislatives que han de permetre l’obertura i l’homologació de la supervisió financera. Segons el cap de Govern, La Caixa va marxar a contracor per la situació d’excepcionalitat d’Andorra. Ara, l’Executiu del PS veuria amb molt bons ulls el retorn de l’entitat catalana. “Si La Caixa va haver de marxar a desgrat seu, suposo que, per tornar, ens demanarà que tinguem el dibuix del nou sistema acabat”, va declarar Bartumeu.

El cap de Govern es va mostrar confiat que el Consell General aprovarà en breu les dues lleis del règim jurídic de les entitats bancàries i financeres que dotin de més poders de control l’INAF i que li permetin concloure acords de supervisor amb altres organismes homòlegs.

DINERS INTERCEPTATS

El cap de Govern també va ser preguntat sobre l’augment d’incautació de capitals a la frontera hispanoandorrana i va treure ferro a la situació. Segons Bartumeu, aquest augment no respon a una retirada massiva de fons davant la por pel futur de la plaça financera andorrana, sinó a la voluntat dels clients espanyols de recuperar petites quantitats en temps de crisi.

pdf3.jpg