Ratificat l’accés a la universitat

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Maig de 2010

La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, i el ministre d’Educació espanyol, Àngel Gabilondo, van signar ahir a Madrid l’esperat l’acord en matèria d’accés a la universitat entre el Principat i el país veí.

D’aquesta manera, aquest és l’últim acte d’un procés que garantirà el reconeixement recíproc per part d’Andorra i d’Espanya dels certificats d’estudis i títols oficials que acreditin la superació de la prova que permet en tots dos estats l’accés a la universitat. El conveni serà ja d’aplicació en l’accés a la universitat el curs acadèmic 2010-2011 i, a la vegada, permetrà l’accés en règim de reciprocitat d’aquells estudiants que compleixin els requisits acadèmics exigits en el sistema educatiu d’una de les parts a les universitats de l’altra part. És a dir, els estudiants que hagin cursat estudis de Batxillerat en el sistema educatiu andorrà i que aquest any superin la Prova Oficial de Batxillerat tindran garantit l’accés a les universitats espanyoles i els estudiants del sistema educatiu espanyol que pretenguin accedir a les universitats andorranes caldrà que hagin superat la fase general de la prova d’accés a la universitat.

Un altra aspecte rellevant de l’acord rubricat a la capital espanyola és que el conveni ja té en compte que es podran dur a terme modificacions del text en funció de les innovacions i actualitzacions que es puguin introduir en els sistemes educatius que actualment estan en vigència. Aquest és un fet molt important perquè, en el cas andorrà, és molt probable que a curt termini s’hagin de fer modificacions legals per millorar la regulació d’aspectes educatius com ara la Formació Professional. Per tant, que el text contempli aquesta situació facilitarà i, sobretot, agilitzarà els canvis el dia que s’hagin de tirar endavant.

D’altra banda, si bé s’ha de reconèixer que aquest acord no és únicament mèrit del Govern socialdemòcrata –l’anterior Executiu liberal hi va avançar en el seu treball–, sí que s’ha de felicitar el Govern que lidera Jaume Bartumeu, ja que ha donat una empenta definitiva a la qüestió tot i demostrant que la matèria educativa és una de les grans prioritats del gabinet del PS. A més, és de sobres conegut la dificultat que suposa segellar aquesta mena de convenis en països d’una major envergadura, com és el cas d’Espanya, tant per l’excés de burocràcia que els envolta com perquè a l’agenda d’objectius l’entesa amb petits països acostuma a estar a l’últim lloc de la llista. Tot i aquests tradicionals impediments, l’Executiu ha solucionat la problemàtica amb una notable celeritat, que era primordial per garantir com abans millor l’accés a les universitats espanyoles dels estudiants del Principat.

pdf3.jpg