L’acord per a l’accés a la universitat tindrà una vigència de tres anys

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Maig de 2010

La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, i el ministre d’Educació espanyol, Ángel Gabilondo, van signar ahir l’acord per facilitar l’accés dels estudiants dels dos països als centres universitaris dels respectius sistemes educatius.

El conveni, que té una durada de tres anys amb possibilitat de pròrroga, recull el reconeixement mutu dels títols, diplomes i certificats per a l’accés a la universitat per part dels estudiants andorrans i espanyols, d’acord amb la legislació interna de cada país i en règim de reciprocitat.

El text estableix que els estudiants andorrans que vulguin accedir a la universitat a l’Estat espanyol hauran d’estar en possessió del títol de Batxillerat del sistema educatiu andorrà o del Diploma professional avançat, mentre que els estudiants espanyols que vulguin cursar estudis superiors al Principat hauran de tenir el títol de Batxillerat, així com la Prova d’Accés a la Universitat (PAU), o bé el títol de Tècnic Superior de Formació Professional, el títol de Tècnic Superior d’Arts Plàstiques i Disseny o el títol de Tècnic Esportiu Superior.

L’acord signat per Espanya i el Principat d’Andorra té una vigència de tres anys, encara que el text recull l’opció que es puguin establir pròrrogues per a períodes d’un any. Així mateix, el conveni preveu que s’hi puguin introduir eventuals modificacions en funció de les innovacions i les actualitzacions dels sistemes educatius vigents.

MIG ANY DE NEGOCIACIONS

El 20 d’octubre passat, es va mantenir a Madrid una primera reunió en la qual es van dibuixar les línies mestres de l’acord internacional de reciprocitat. Fruit d’aquesta reunió, el director general de Relacions Internacionals del Ministeri d’Educació espanyol, José Manuel Martínez, va fer arribar una carta al secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, en la qual s’especificaven els principals continguts que inclou l’esmentat acord.

D’altra banda, el 4 de febrer, en una reunió celebrada a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, es va tancar el contingut de l’acord entre els dos països per a l’accés a les respectives universitats. En aquesta trobada, hi van participar el director general de Relacions Internacionals del Ministeri d’Educació espanyol i els secretaris d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca i d’Educació del Govern d’Andorra, Joan Marc Miralles i Josep Roig.

El 17 de febrer, el Consell de Ministres va autoritzar la signatura de l’acord entre Andorra i Espanya en matèria d’accés a la universitat. El Consell de Ministres espanyol, pel seu cantó, va autoritzar la signatura el 16 d’abril i ahir, finalment, es va formalitzar la rúbrica a Madrid.

pdf3.jpg