Andorra comença el camí per entrar a formar part de ple dret de la zona euro

Autor: redacció / agències
Font: bon dia
Publicat el: 5 de Maig de 2010

Andorra va posar en marxa ahir amb la Comissió Europea les negociacions per entrar a formar part de la zona euro “amb uns drets que necessitem i uns deures que haurem d’assumir”, segons va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va fer l’anunci aprofitant una entrevista en el programa Els matins de TV3.

Bartumeu va precisar, però, que Andorra s’acollirà a la Declaració del Tractat de Lisboa, en la qual s’especifica que es tindrà en compte “la situació particular dels països de petita dimensió territorial” que mantenen amb la Unió Europea “relacions específiques de proximitat”.

Segons va assenyalar el cap de Govern, “les negociacions són per veure quines són les directives que Andorra pot assumir; no totes les podrem assumir, i per això hem d’acollir-nos a les disposicions del Tractat de Lisboa, que parla específicament dels petits estats que estan incrustats en la Unió Europea, com és el nostre cas”.

Bartumeu va afegir que “les quatre llibertats del mercat únic Andorra no les podria assumir, com tampoc San Marino, Liechtenstein ni Mònaco”. El cap de Govern va concloure: “Ens consta que la Comissió Europea ho veu amb bons ulls.”

Acord monetari

Precisament, i segons van informar posteriorment des de l’executiu, una delegació andorrana encapçalada per l’ambaixadora prop de la Unió Europea, Imma Tor, i l’ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas, va reprendre ahir a Brussel·les les negociacions amb la UE per aconseguir un acord monetari, converses que estaven encallades des del juny del 2006.

Es tracta d’una reunió tècnica en què la representació de la Comissió Europea va ser encapçalada per Benjamín Angel, cap de la Unitat dels Aspectes Econòmics de les Polítiques Reglamentàries de la UE, i també hi van ser presents representants del Banc Central Europeu, del Banc d’Espanya i del Banc de França.

Així mateix, des de l’executiu es va informar que en una propera reunió del consell de ministres s’examinarà els informes que els tècnics trametin de la reunió d’ahir a Brussel·les.

Paral·lelament, la Comissió Europea està negociant amb San Marino, Mònaco i el Vaticà la revisió i adaptació dels acords monetaris ja subscrits.

pdf3.jpg