“La nostra arribada ha estat com una obertura de finestres”, entrevista a Jordi Marticella

Autor: cinta audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 3 de Maig de 2010

Enginyer industrial de professió, Marticella va arribar fa tres mesos amb l’objectiu d’encetar una nova etapa de la cadena pública.

Després dels primers mesos, quins canvis considera que cal aplicar a RTVASA?

Nosaltres, el director executiu i jo, no som del sector, però la nostra opció va ser enfocar-ho des del punt de vista empresarial. Considerar l’entitat com una empresa, que ho és, i mirar de gestionar-la el millor possible amb els recursos que tenim. A partir d’aquí hem posat en marxa una sèrie d’accions, que algunes són més visibles i altres més internes, però que al final totes acaben repercutint.

Com ara quines?

Al servei d’informatius hem procurat, per un costat, que hi surtin cares noves. Ens interessa molt perquè estem motivant, donant oportunitats a la gent de la casa a fer altres coses. D’altra banda, també als informatius procurem que surtin més cares, amb més stand up com es diu en l’argot de la professió. Crec que hi dóna més frescor i agilitat, més modernitat, i la gent de la casa està més orgullosa de signar les informacions. També estem mirant de potenciar més directes, aprofitant tota la ins tal·lació que hi ha de fibra òptica.

Quant a la programació, potenciaran la producció pròpia?

Les grans línies s’encaminen a fer una programació prou flexible. És a dir, que ens puguem adaptar molt als esdeveniments que van passant, perquè no hem de perdre de vista que la raó de ser de la televisió andorrana és l’actualitat, la informació. I hem de tenir una programació que ens permeti poder canviar un programa per un altre sense cap problema si cal. Els espais que es deien Àrea TV els mirem de reduir al màxim (han passat de 45 a 27 hores setmanals) i substituir- los per altres coses que donen continuïtat, com per exemple produccions alienes o els arxius. I farem unes temporades més àgils; que hi hagi novetats més sovint.

I què preveuen per a la ràdio?

Com a grans eixos hi ha, sobretot, potenciar programes infantils com la Pio Ràdio. I volem promoure programació dinàmica, en què es demana la participació de l’oient. S’ha tornat a posar en antena La Caravana i estudiem més canvis a la graella.

ATV va rebre moltes crítiques per la gestió inicial que es va fer amb l’accident del túnel dels Dos Valires. Què va passar? Com es justifica?

Recordo que quan va passar l’accident hi havia una altra direcció. Exactament què va ocórrer i per què es va actuar així no ho sé dir. El que sí que puc dir és que tenim molt clar que si en algun moment prenen especial rellevància la ràdio i la televisió andorranes i la web és quan hi ha desgràcies o circumstàncies d’aquest tipus. Un dels principals punts és el protocol de crisi. L’hem analitzat i hem vist aspectes que es podrien millorar i fer més àgils amb criteris més automàtics. Ja està acabat i seria operatiu per si mai cal.

Què hi diu?

La instrucció, a grans trets, és estar molt a sobre del que passés, fer el seguiment molt proper i reaccionar com més ràpid millor.

En aquell cas, va fallar el protocol o no es van donar les instruccions correctes?

No ho sé, perquè llavors no hi era. Evidentment aquesta percepció hi és, perquè jo la vaig viure com a ciutadà.

Fa poc que retransmeten en directe les compareixences del consell de ministres. Per què?

Senzillament, per transparència informativa. La millor forma perquè tothom pugui captar per igual la informació que s’està comunicant és fer-ho en directe i tothom sent i escolta el mateix.

Quin era l’ambient que es respirava a la casa quan va arribar vostè? Hi havia desmotivació?

No negaré que la nostra arribada –i amb això tampoc no vull semblar pedant– tenim la percepció que ha estat com una obertura de finestres. Això sí. Per què? No sé exactament què passava abans, però potser els nostres criteris lliguen més amb la mentalitat que hi ha a la casa.

Segueix la previsió del pressupost d’acomiadar 15 persones?

Aquesta previsió no sé d’on ha sortit. I s’ha de pensar que el projecte del pressupost no està aprovat i nosaltres, a més, som partidaris de mantenir els llocs de treball al màxim. És la gran premissa. Sí que hi ha hagut baixes, tampoc no ho negarem, però no 15. Per funcionament, potser hi havia algun lloc que estava sobredimensionat. Ara a la casa, amb els equips que tenim i amb la cobertura que donem, de gent no en sobra. Hem centrat molts esforços a retallar altres punts, com ara serveis o proveïdors.

Quanta gent treballa a la casa?

104

I l’any s’acabarà amb la mateixa xifra?

No ho sé.

La retallada de proveïdors i serveis és suficient per reconduir la situació econòmica?

Les retallades estan sent molt importants. I en alguns casos, retallar el proveïdor pot significar el sou de dues persones. Per això estem mirant de trobar fórmules per mantenir els llocs de treball i alhora complir amb el mandat que tenim, que és fer quadrar els números.

I com estan ara els números?

Estem actuant sobre coses grans. Ja es comença a veure una repercussió i a donar resultats al compte d’explotació. Esperem que aquesta línia ens permeti arribar a final d’any amb un pressupost contingut.

Certs sectors han atacat que el dia de la Constitució es televisés el discurs del cap de Govern i no la sessió de Consell. Fins a quin punt hi ha politització a ATV?

Allò va ser un error de criteri de la direcció. Estic gratament sorprès perquè des de fora pensava que hi hauria més supervisió dels estaments polítics i la realitat és que ens deixen fer sota criteris empresarials i de coherència. Estic molt tranquil en aquest sentit. I els redactors no tenen cap indicació, només que siguin correctes i equitatius.

pdf3.jpg