Els punts sobre les ‘is’ a la FP

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 d'Abril de 2010

La ministra d’Educació, Susanna Vela, va anunciar ahir la decisió definitiva de l’acord que ha de diluir el conflicte que s’ha obert amb els estudiants del Batxillerat Professional, un darrer tram d’estudi d’accés a la universitat, que no està homologat i que per tant es trobava en una situació d’irregularitat manifesta, que deixava al descobert els responsables educatius i els mateixos estudiats de Formació Professional que desitjaven accedir a una titulació superior, i que fins ara eren acceptats a la universitat andorrana però que eren rebutjats per les universitats estrangeres, en no disposar dels requisits exigits.

El Consell de Ministres va acordar dimecres una disposició transitòria que regularitza la situació de la vintena d’alumnes que fins ara han accedit a la Universitat d’Andorra després d’obtenir el Batxillerat Professional. Aquesta mesurarà també serà aplicable als 146 estudiants que actualment fan primer o segon curs de DEP (Diploma d’Ensenyament Professional) o bé ja cursen el Batxillerat Professional.

El nou sistema variarà, i els alumnes que l’any que ve iniciïn els estudis de Formació Professional ja no podran usar aquest sistema d’accés, i hauran d’optar pel que marca la llei: el batxillerat acadèmic –presencial o lliure– o l’obtenció del DPA (Diploma Professional Avançat).

D’aquesta manera es posa fi a una ambigüitat que parteix dels fets consumats, com és la d’un accés que en principi no havia d’haver estat perquè partia d’un Batxillerat Professional no reconegut per cap decret i que, a més, impedia als estudiants accedir a estudis superiors a l’estranger.

No cal ara fer retrets polítics ni assenyalar responsables, però sobta que aquesta situació s’hagi mantingut fins ara. Els alumnes, en tot cas, són els menys responsables i els més perjudicats, perquè ignoraven que cursaven uns estudis que no estaven reconeguts per a l’accés universitari, mentre que ara es regula una situació que es produïa de facto però que, en realitat, no estava avalada per la Llei 12/2008, d’ordenació de l’ensenyament superior.

A partir del setembre vinent, el ministeri revisarà amb profunditat diversos aspectes relacionats amb la Formació Professional i decidirà si s’escau activar una prova d’accés entre el Batxillerat Professional i els estudis universitaris, una hipotètica mesura que sembla a priori raonable.

En tot cas, el fet més destacable és que no hi ha mesures retroactives i que aquells alumnes que van entrar a la FP amb unes condicions concretes, les veuran respectades, mentre que les noves incorporacions sabran des del primer moment els requisits per fer el salt a la universitat.

pdf3.jpg