Els actuals estudiants de FP accediran directament a l’UdA

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 d'Abril de 2010

Els estudiants que en aquests moments cursen Batxillerat Professional, així com els alumnes de 1r o 2n curs del Diploma d’Ensenyament Professional (DEP), podran accedir directament a la Universitat d’Andorra a partir de la disposició transitòria que el Consell de Ministres va aprovar dimecres passat. D’aquesta manera, i segons va explicar ahir la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, es regula una situació que es produïa de facto però que, en realitat, no estava avalada per la Llei 12/2008, d’ordenació de l’ensenyament superior.

Ara bé, aquesta regulació només serà efectiva per a aquells alumnes que van iniciar els estudis de formació professional amb aquestes expectatives. A partir del setembre vinent, el ministeri revisarà amb profunditat diversos aspectes relacionats amb la Formació Professional i decidirà si s’escau implementar una prova d’accés entre el Batxillerat Professional i els estudis universitaris.

El Consell de Ministres de dimecres va acordar regular transitòriament l’accés a la universitat dels estudiants que cursen Batxillerat Professional. Aquesta formació s’ofereix al centre de FP d’Aixovall des del 2006-2007, malgrat no disposar de cap tipus de regulació.

La decisió d’incloure una disposició transitòria a la Llei 12/2008 beneficiarà els 146 estudiants que cursen actualment 1r o 2n de DEP, o bé l’únic curs del Batxillerat Professional. Així mateix, l’acord de l’Executiu permet regularitzar la situació d’una vintena d’estudiants –dels 41 que fins a la data han obtingut el títol de Batxillerat Professional– que han accedit a l’UdA per aquesta via.

En la presentació d’aquesta mesura, la titular d’Educació va voler deixar clar que el sistema actual preveu vies per passar de la Formació Professional a la universitat: el Diploma Professional Avançat (DPA), al qual els alumnes de FP accedeixen mitjançant una prova; les proves de Batxillerat per a candidats lliures i les proves d’accés a l’UdA per a majors de 25 anys. Ara bé, a partir del curs vinent, el ministeri estudiarà si cal establir una nova via, com ara una prova d’accés des del Batxillerat Professional.

LA CARTA DEL RECTOR

El Govern va fer pública ahir una carta del rector de l’UdA, Daniel Bastida, en què s’explica que els responsables del procés d’admissió i la coordinació del rectorat “van estar informats directament, per anteriors secretaris d’Estat i directors del Govern, que superar el Batxillerat Professional era una via d’accés directa a l’ensenyament universitari”. Sigui com sigui, aquest accés directe no està regulat en cap decret ni en la Llei 12/2008.

pdf3.jpg