La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, va comparèixer ahir davant els mitjans per explicar quina ha estat la decisió presa pel Govern per donar resposta als estudiants que ja cursen una carrera procedents de la formació professional (FP), així com als que fan primer o segon curs del diploma d’ensenyament professional o bé primer de batxillerat professional.
D’aquesta manera es regula transitòriament l’accés directe a la universitat, com s’havia anat fent de facto fins ara. De fet, Vela va insistir que quan els socialdemòcrates van arribar al Govern es van trobar que no estava decretat aquest accés a la universitat i tampoc no hi havia ni l’homologació ni el reconeixement de l’FP. Una situació, va manifestar, que fa concloure que als govern liberals anteriors “els interessava ben poc la formació professional”.
Malgrat aquesta solució temporal, que s’adopta a través d’una disposició transitòria que serveix per establir una equivalència reglamentària entre el batxillerat i el batxillerat professional, des del ministeri d’Educació ja es va avançar ahir que a partir del mes de setembre s’encetarà un procés de “reflexió” durant el qual es valorarà, entre altres coses, quin model d’FP ha de tenir el país i també si cal establir o no proves d’accés a la universitat per als alumnes que cursin aquest tipus de formació.
D’aquesta manera, Vela va exposar que es dóna resposta als estudiants que s’han matriculat al llarg d’aquests anys passats a la formació amb l’objectiu que, si ho volen, puguin seguir estudis universitaris. “No han de pagar la desídia de governs anteriors”, va concloure la titular d’Educació.
Pel que fa al procés de reflexió que s’obrirà a partir del setembre per avaluar la formació professional, Vela va exposar que s’avaluarà quins són els models dels països veïns pel que fa a la formació professional i, molt especialment, si hi ha o no accés directe a la universitat.
D’aquesta resolució provisional es beneficiaran, segons la informació facilitada pel Govern, els 146 alumnes que actualment cursen primer o segon del diploma professional o primer de batxillerat professional i els 20 (dels 41 que han obtingut el títol de batxillerat professional fins ara) que ja han accedit a la Universitat d’Andorra. A partir d’ara, els estudiants que comencin els estudis d’FP saben que no tindran aquest accés directe, tot i que tenen al seu abast altres vies que sí que estan previstes, com el batxillerat per a candidats lliures o el diploma professional avançat.
Des del Govern també es va facilitar una carta tramesa pel rector de la Universitat, Daniel Bastida, al cap de Govern en què es manifesta que des del 2004 l’executiu els havia informat que el batxillerat professional donava accés a la universitat, i per tant des d’aquell moment els estudiants hi accedien de manera directa, atenent a les directrius.
L’executiu conclou que aquest acord pres pel consell de ministres d’incloure aquesta disposició transitòria “resol la problemàtica generada per l’absència de regulació dels governs anteriors en l’àmbit de l’accés a la universitat dels estudiants de formació professional”, i afegeix que s’ha pres aquesta decisió amb la voluntat de no perjudicar uns estudiants que creien poder tenir accés a la universitat, tal com els havien manifestat des d’executius anteriors.