Els estudiants actuals d’FP seran els últims amb accés directe a l’UdA

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 30 d'Abril de 2010

Els estudiants que actualment estiguin cursant alguna de les diferents modalitats de formació professional podran accedir de forma directa a la Universitat d’Andorra (UdA). Així ho garanteix una disposició transitòria que s’afegirà al decret que regularà el batxillerat professional i que el Govern preveu aprovar en breu.

A aquesta fórmula d’entrada, però, ja no es podran acollir els nous alumnes que, a partir de l’any vinent, iniciïn els estudis.

La resolució de l’executiu s’ha anunciat dies després de la manifestació d’un centenar d’estudiants d’FP en què, justament, es queixaven de l’eliminació de la via d’accés directe entre el batxillerat professional i les formacions que s’imparteixen a l’UdA. La ministra d’Educació, Susanna Vela, va justificar ahir la necessitat d’aquests canvis, ja que “la legislació no permet aquesta fórmula” que fins ara sí que s’havia portat a terme. Des del Govern es va fer pública una carta del rector del centre, Daniel Bastida, on argumentava que l’admissió d’alumnes s’havia fet partint de “manifestacions d’anteriors ministres” i perquè “anteriors secretaris d’Estat i directors havien informat que superar el batxillerat professional era una via directa”.

Vela va mostrar-se molt crítica amb l’anterior Govern, a qui va acusar de “no tenir interès per donar prestigi a l’FP”. La ministra, però, va explicar que “s’han de respectar les condicions amb les quals es va dirigir aquests alumnes cap a aquestes formacions i no fer-los pagar la desídia d’anteriors executius”. Per això, va afirmar, s’ha optat per aquesta solució “retroactiva” que afectarà fins a 146 estudiants. A més, també es regularitzarà la situació dels 20 joves que ja es troben a l’UdA.

OPCIONS DE FUTUR

El que també va deixar clar el Govern és que aquesta mesura és una excepció, ja que l’opció de passar directament des del batxillerat professional fins a l’UdA “ha deixat d’existir”. I és que des de l’executiu, i amb la Llei d’ensenyament superior a la mà, no es pot establir una equivalència entre aquesta formació i el batxillerat normal. Vela va indicar que els estudiants que optin per l’FP, però, mantindran d’altres vies d’accés a la universitat, com pot ser cursar un diploma professional avançat, la prova d’accés per a majors de 25 anys o el batxillerat lliure. “No es tanca la porta a ningú. Simplement són vies diferents però els mecanismes existeixen”, va explicar la ministra, que, a més, va apuntar que “qui es matriculi el curs vinent ja ho sabrà”, i va defensar que “la situació irregular que hi havia no es podia mantenir més temps”.

Vela, però, va obrir la porta a replantejar, a partir del curs vinent, alguna nova possibilitat, tot i que no va voler concretar-la. “Mirarem i analitzarem la situació, també ens fixarem en experiències d’altres països i veurem què es pot fer”, va comentar la titular d’Educació.

pdf3.jpg