El Govern deixa en vuit les tardes de diumenge de tancament obligatori

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 29 d'Abril de 2010

Finalment seran vuit diumenges, i no deu com s’havia dit en un principi. Els comerciants estaran obligats a tancar les botigues vuit tardes de les deu que hi havia previstes en el decret d’horaris comercials del Govern. Així ho va comunicar el titular de Finances, Pere López, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’ahir.

El ministre va explicar que els dies 16 de maig i 28 de novembre són els escollits per suavitzar un decret que ha provocat la irritació de la Federació d’Associacions de Comerciants (FACA) des de l’inici. Tot i que segons fonts de l’entitat s’han mantingut converses amb el Govern, la causa de la modificació del decret són exclusivament motius tècnics, segons va explicar Pere López. “El 16 de maig coincidia amb un possible pont, ja que el 13 del mateix mes hi ha la festivitat de l’Ascensió a França”, va declarar. El dia 28 de novembre també podria ser una jornada de gran afluència de turistes, “ja que podria coincidir amb un eventual avançament de la temporada d’esquí”.

A més, el responsable de Finances va admetre que decretar el tancament del 16 de maig “va ser un error, perquè el dia no complia els criteris marcats”. Abans de prendre la decisió, el Govern es va fixar alguns criteris per triar els deu diumenges, i un era que no es donés cap coincidència amb ponts o festivitats importants de les regions veïnes.

CONSELL ECONÒMIC I SOCIAL

Durant la compareixença, el ministre López va comunicar la posada en marxa d’un consell econòmic i social, format per les mateixes entitats que han estat presents a les taules de diàleg per al desenvolupament. Aquest organisme tindrà la missió, segons va explicar, de crear una “continuïtat” amb les taules que s’han estat duent a terme des del mes de setembre del 2009. Preguntat si per a l’any vinent s’apostaria per una mesura similar, López va respondre que “si per al 2011 sorgeix una idea millor que vagi en aquesta línia, l’aplicarem”, tot i que les reunions no se centraran de manera exclusiva en aquesta qüestió. Les diferents fórmules hauran de “perseguir un mateix objectiu”, és a dir, que permetin la conciliació de la vida laboral amb la familiar.

El Govern tampoc no té plans perquè aquests dos diumenges es recuperin d’alguna altra manera. López va assegurar que s’havia examinat el calendari i que no s’havia localitzat “cap més diumenge que compleixi els requisits que fixàvem per poder decretar- lo com a festiu”.

Quant a les diferents pressions que han anat fent els comerciants, el ministre no s’hi va voler pronunciar. Només va assegurar que la decisió final era, únicament i exclusiva, de l’executiu. “Aquest és un llarg debat que ja hem tingut, fins a tres vegades”, va declarar el ministre, “i el Govern es manté en la mateixa línia que sempre ha defensat”.

pdf3.jpg