La polèmica entorn de l’accés a l’UdA

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 27 d'Abril de 2010

La situació del Batxillerat Professional i l’accés a una titulació superior s’està convertint en un afer polititzat. Ahir la consellera reformista i exministra d’Educació, Roser Bastida, va comparèixer (acompanyada de Ladislau Baró) davant dels mitjans de comunicació per explicar el seu parer sobre la situació dels alumnes de Formació Professional, que divendres es van manifestar per mostrar el seu enuig davant del que consideraven uns canvis que els perjudiquen.

Tanmateix, és obligatori plasmar en aquesta secció que la protesta estudiantil va ser desconvocada dijous a la tarda, massa tard perquè el missatge arribés a la resta d’alumnes, que van acudir a la manifestació. Sense entrar en les picabaralles polítiques, és necessari constatar la situació d’al.legalitat de l’accés a la universitat dels estudiants de Formació Professional, una situació que no afavoreix els mateixos estudiants, ja que cap universitat estrangera admetrà en l’actualitat un alumne que hagi impartit el Batxillerat Professional. Ara per ara, la Llei d’ordenació de l’ensenyament superior no contempla l’accés directe des de la Formació Professional cap a la universitat, encara que a la pràctica s’està fent la inscripció a la Universitat d’Andorra .

I és que el Batxillerat Professional (curs d’especialització final) està fent de pont cap a la universitat, malgrat que no hi ha cap regulació que doni cobertura legal a aquesta incorporació cap a l’UdA. D’aquí s’ha d’entendre la irritació dels estudiants, que veuen com les regles de joc no són vàlides i que cal adoptar-ne de noves. I això gairebé a final de curs, tot i que no són molts els alumnes de FP que opten a cursar estudis superiors.

L’escenari, doncs, és preocupant. El Govern del PS, és cert, ha tingut un any per tal de poder reparar aquest buit, menys temps que l’anterior titular d’Educació, que va ser la que va posar la base legislativa sense preveure l’aprovació quasi immediata d’un decret posterior que validés la prova ara inexistent que permeti qualificar els coneixements dels aspirants a la universitat.

En aquests moments, amb la llei a la mà, només poden accedir a la universitat els alumnes amb títol de Batxillerat acadèmic que han superat la prova corresponent, així com les persones en possessió d’un DPA (Diploma Professional Avançat). La prioritat en aquests moments dels responsables d’Educació és trobar una solució definitiva que perjudiqui el menys possible els alumnes de FP, que són els menys culpables en tota aquesta polèmica, i que deixi enllestida de forma clara l’accés a la Universitat d’Andorra i, com no, a altres universitats estrangeres, amb una oferta d’estudis molt més àmplia.

pdf3.jpg