Vela tindrà una solució per als alumnes de FP abans de vacances

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 27 d'Abril de 2010

El Govern preveu tenir a punt una solució per als estudiants de Formació Professional que vulguin accedir a la universitat abans no s’acabi el curs.

En declaracions d’ahir a EL PERIÒDIC, la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, va posar de relleu la situació de descobert legal en què es trobaven aquests alumnes, ja que la Llei d’ordenació de l’ensenyament superior no preveu l’accés directe des de la Formació Professional cap a la universitat, encara que a la pràctica es permetés la inscripció a la Universitat d’Andorra d’estudiants que procedien d’aquesta branca dels estudis.

L’alarma dels estudiants es va disparar amb l’edició d’un nou número de la guia Informa’t. En el gràfic que explica la interrelació entre els diferents tipus d’estudi, i respecte al gràfic de l’any anterior, havia desaparegut la fletxa d’accés directe entre l’anomenat Batxillerat Professional –un curs d’especialització posterior a la Formació Professional pròpiament dita– i la universitat. La qüestió de fons és que, fins a data d’avui, no hi ha cap mena de regulació que doni cobertura legal a aquest tipus d’accés, de manera que la pràctica d’admetre els alumnes del Batxillerat Professional a l’UdA era, com a mínim, al.legal.

La titular d’Educació es va mostrar comprensiva amb les queixes dels estudiants i la incertesa de les seves famílies, en el sentit que “aquests nois i noies van començar uns estudis amb unes expectatives”. No obstant això, la ministra va assenyalar el greuge comparatiu que es pot establir “si les regles del joc no són les mateixes per a tothom” i va insistir que cal trobar una solució que s’adeqüi al marc legal vigent.

La Llei 1272008, d’ordenació de l’ensenyament superior, estableix a l’article 7 que “poden accedir a l’ensenyament superior tots els alumnes que hagin obtingut el títol de Batxillerat o el seu equivalent establert reglamentàriament i hagin superat les proves d’accés que s’hagin establert, ja sigui de forma general o per a determinats centres. Poden accedir igualment a l’ensenyament superior els alumnes que reuneixin les condicions que s’acordin i que superin les proves d’accés que s’estableixin amb aquesta finalitat”.

Ara per ara, de manera reglamentària, només poden accedir a la universitat els alumnes amb títol de Batxillerat acadèmic, que han superat la prova corresponent, així com les persones en possessió d’un DPA (Diploma Professional Avançat), ja que aquests darrers estudis són de grau superior i estan adscrits al centre universitari.

El Batxillerat Professional, en canvi, i més enllà del seu nom, no és pas el Batxillerat pròpiament dit, regulat pel Decret del 21 de novembre del 2007 i que dóna accés a l’ensenyament superior prèvia superació d’una prova. En aquests moments, el Batxillerat Professional és una especialització dins dels mateixos estudis de Formació Professional i existeix en tres branques: sociosanitària, administració multilingüe i xarxes informàtiques.

RECIPROCITAT AMB ESPANYA

La ministra d’Educació va explicar, així mateix, que s’està a punt de tancar l’acord de reciprocitat amb Espanya i que les vies d’accés a la universitat, establertes per llei, no inclouen el Batxillerat Professional. Vela va assegurar que l’anterior Govern no havia deixat preparat cap decret que emparés els alumnes d’aquest tipus de Batxillerat i que ara els cal donar una solució: de caire pràctic i, sobretot, que cobreixi el buit legal que existia per a ells.

pdf3.jpg