Compromís per les lleis sociolaborals

Autor: d. moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 d'Abril de 2010

El Govern presentarà una nova llei sindical i canvis substancials en el codi de relacions laborals. I l’objectiu és que al juny els textos estiguin enllestits per poder-los sotmetre a l’aprovació del Consell General al setembre. Aquest és el compromís que van rebre del cap de Govern, Jaume Bartumeu, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i els màxims responsables a Catalunya dels sindicats UGT i Comissions Obreres, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego.

Els sindicalistes catalans van acompanyar Ubach per fer palès el suport a les reclamacions del sindicat nacional: unes lleis conformes amb el context europeu i que “estiguin sobre la taula al més ràpidament possible”. Ubach es va referir al cas concret de l’empresa que ha acomiadat nou treballadors que promovien eleccions sindicals per posar de manifest que “la legislacions andorrana no està adaptada als temps actuals, només beneficia la patronal i cal modificar-la”. Més contundent va ser Josep Maria Álvarez, que va qualificar la regulació actual de “paròdia”, atès que “no permet l’exercici de l’activitat sindical”.

Però Ubach també va reconèixer que “la situació política està com està”, que el grup parlamentari socialdemòcrata té 14 escons i els dos grups de l’oposició sumen 14 més, i que “després caldrà veure si les lleis passaran o no, però, com a mínim, que estiguin presentades”. De fet, els socialdemòcrates ja han començat a treballar amb Andorra pel Canvi (ApC) per assolir uns textos consensuats.

VALORACIÓ POSITIVA

El secretari general de Comissions Obreres a Catalunya va aclarir que “no veníem a examinar el Govern, sinó a deixar clar el nostre compromís amb l’USdA per defensar els treballadors”. No obstant això, els sindicalistes catalans sí que van valorar positivament la resposta de l’executiu i la “receptivitat” a les demandes sindicals.

El màxim representant d’UGT a Catalunya va indicar que si l’executiu aposta per la qualitat i l’excel·lència –“i m’ha semblat entendre que el cap de Govern va per aquesta via”, va precisar– ha de solucionar la precària situació dels treballadors nacionals. I el seu col·lega de Comissions Obreres hi va afegir que “en un context de crisi econòmica profunda que viu Andorra el futur passa per la millora i la garantia de les condicions laborals i sindicals”.

El subsidi d’atur i els horaris comercials també van estar sobre la taula durant la reunió. Respecte a la prestació actual per als treballadors que perden la feina, Ubach va insistir que no n’hi ha prou i que cal un subsidi contributiu que pugui ser més sostingut en el temps. I respecte als horaris comercials, va indicar que el tancament dels 8 diumenges a la tarda és un primer pas però que cal una reflexió més profunda. “És un granet de sorra dins la immensitat de la platja”, va afirmar.

Josep Maria Álvarez també va expressar l’opinió tot recordant que els visitants “han de tenir temps per comprar i també per fer altres coses”. A més, va destacar que a Espanya només s’obren 8 diumenges l’any. “Els treballadors han de tenir drets i això no és incompatible amb les vendes”, va insistir.

pdf3.jpg