El Consell General va ratificar ahir els primers cinc acords d’intercanvi d’informació fiscal. Els convenis signats amb els Països Baixos, Mònaco, Liechtenstein, San Marino i Àustria van passar el tràmit parlamentari i, a més, ho van fer amb l’aprovació unànime de tot el ple, malgrat que els quatre primers havien estat esmenats a la totalitat pel grup d’Andorra pel Canvi.
Els tres consellers centristes, però, van retirar les esmenes i van donar suport als textos després de rebre el compromís de Jaume Bartumeu per solucionar els errors, de traducció o redacció segons el cas, que segons ells hi ha.
Així, amb el signat amb els Països Baixos, el cap de Govern va admetre l’existència d’un error de traducció al català. Tot i això, va recordar que “la versió que preval és l’anglesa”, i va garantir que “es farà un intercanvi de cartes amb el govern holandès per esmenar-lo”.
Amb els acords amb Mònaco i San Marino, Nomen va recordar que la possibilitat de retroactivitat queda admesa pels mateixos assessors del Govern i va demanar que es faci cas “al consell que donen per solucionar-ho, mitjançant els futurs convenis de no doble imposició”. Tot i remarcar que els mateixos experts “també diuen que es pot defensar la no retroactivitat”, Bartumeu va agafar el compromís de tractar la qüestió en les futures negociacions amb tots dos estats. Amb el conveni amb Liechtenstein, el cap de Govern va admetre els problemes que pot generar el fet que es parli obertament de dades sobre l’exercici 2010 quan el text encara no està en vigor, i va indicar que el juliol vinent s’aprofitarà la visita d’una delegació de l’executiu centreeuropeu per tractar a propòsit de la qüestió.
El conveni amb Àustria també va rebre el suport unànime de la cambra. Tot i això, el conseller de CR Ladislau Baró va recriminar al Govern “un excés de triomfalisme i d’autocomplaença” i la poca informació rebuda pel Consell General durant les negociacions amb els diferents països. El parlamentari va insistir que “no se’ns pot enviar a fer pràctiques d’idiomes a la web de l’OCDE”. Bartumeu va admetre “un dèficit” a l’hora d’explicar els acords motivat per “no haver volgut fer soroll” i va dir que “ens podem sentir legítimament orgullosos per haver assolit un objectiu de país”.