Milers de papers de la Justícia, cap a l’Arxiu

Autor: JOAN ANTONI GUERRERO
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 d'Abril de 2010

Lluís Montanya, president del CSJ, i la ministra de Cultura, Susanna Vela, van signar un document que formalitza el lliurament d’un conjunt de 90 caixes en les quals es guarden els papers de 2.600 expedients judicials del període comprès entre 1983 i 1993.

“El CSJ –va subratllar Montanya– ha fet un esforç important per desempolsar, inventariar i introduir en arxius informàtics la informació sobre aquests expedients, que ara quedaran dipositats a l’ANA i nosaltres guanyarem un espai important.” “Són documents que han perdut vigència administrativa i se’n pot fer la transferència a l’ANA a efectes de conservació”, va explicar la ministra de Cultura. La consulta dels documents serà restringida perquè tots tenen menys de 50 anys i es tracta de documentació de caràcter judicial i sensible, de manera que caldrà una autorització del president del CSJ per a la seva consulta. El 4 de desembre del 2009 ja es va fer la transferència d’un grup de documentació procedent del Tribunal Superior de Justícia corresponent als antics Tribunal Superior de Corts declarat bé d’interès cultural l’any 2004, el Tribunal administratiu i fiscal i el Jutjat d’Apel·lacions.

Vela va recordar que l’Arxiu Nacional custodia la documentació més antiga del Fons del Tribunal de Corts, declarat bé d’interès cultural l’any 2004, i també documentació procedent de la Batllia que va ser transferida entre l’any 2000 i el 2004. Amb aquesta transferència es vol contribuir a complementar el fons del Tribunal de Corts ja conservat a l’Arxiu Nacional des del 1992.

D’altra banda, Lluís Montanya va explicar que el CSJ ha finalitzat un inventari i revisió de “tots els documents i causes de les antigues vegueries”, treball que s’emmarca en l’esforç per conservar el patrimoni documental.

La ministra de Cultura, a preguntes de la premsa, va parlar sobre la documentació andorrana que està en arxius francesos i espanyols (tant a la ciutat de Nantes com a la Seu d’Urgell) i, en aquest sentit, va dir que “fa temps que l’ANA hi treballa i esperem que de cara als propers anys això pugui tenir un bon final”, es va limitar a dir.

pdf3.jpg