Els sindicats anuncien un projecte de nova Llei sindical de cara al setembre

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 23 d'Abril de 2010

El Govern presentarà un projecte de Llei de llibertats sindicals al Consell General aquest setembre. Com a mínim, això és el que els sindicats van extreure de la reunió que van mantenir ahir al migdia amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu.

A la trobada, a més de participar-hi el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, hi van assistir el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego, i el secretari de l’UGT catalana, Josep M. Álvarez.

Segons van explicar els dirigents sindicalistes en la compareixença davant dels mitjans, posterior a la trobada amb Bartumeu, la proposta de Llei de llibertats sindicals suposarà un text totalment nou, mentre que la resta de reformes legislatives que queden pendents en matèria laboral serien menys radicals. Així doncs, en el cas del Codi de Relacions Laborals, i sempre amb paraules dels sindicats, l’Executiu té la intenció de modificar i esmenar el text actual. Finalment, en el cas de la Llei de la seguretat i la salut en el treball, la voluntat és anar desplegant la normativa vigent amb els reglaments corresponents.

En relació amb les reformes legislatives que es van posar damunt la taula, Álvarez va insistir en la importància que «hi hagi una certa homologació dins de l’espai europeu», i és en aquesta sentit que el líder de l’UGT va instar el Govern socialdemòcrata a ser valent, malgrat no tenir majoria al Consell General.

Un dels temes que es van tractar en el decurs de la reunió va ser la qüestió dels horaris comercials. El cap de Govern va explicar als sindicats l’aprovació, el mes de novembre passat, del Decret relatiu als horaris comercials per a aquest any, que preveu el tancament dels comerços alguns diumenges a la tarda. Bartumeu va assenyalar que «l’objectiu és afavorir la conciliació de la vida familiar amb la laboral dels assalariats d’aquest sector».

De la seva banda, el secretari general de l’USdA va declarar que el Govern té la intenció de crear una comissió per tractar aquesta qüestió. «El debat no és si es tanquen vuit o deu diumenges. Estem parlant de temes de fons, de modificar també els convenis col.lectius, de manera que puguin satisfer les dues parts, els empresaris i els treballadors», va aclarir Ubach.

El líder sindical va insistir també que «els interessos dels grans centres comercials no són els mateixos que els dels comerços petits i mitjans». Des de l’USdA esperen que la futura comissió sigui una taula en què puguin asseure’s sindicats i patronal, fins que es trobi «un equilibri intel. ligent, que pugui satisfer tothom encara que no sigui al 100%».

Josep M. Álvarez, pel seu cantó, va recordar que als països veïns la situació és ben diferent: «En un d’ells, a Espanya, la situació és just la contrària. Les botigues obren vuit diumenges l’any. A França, em sembla que no obren cap diumenge ni festiu». El secretari general de l’UGT de Catalunya es va mostrar convençut que, encara que els establiments tanquin unes tardes, «hi haurà temps igualment per fer totes les compres i aquesta mesura, per tant, no anirà en detriment de l’economia d’Andorra». El sindicalista, a més, va posar èmfasi en el fet que el futur passa per una economia de qualitat i excel.lència que té a veure també amb les condicions laborals.

Quant a la proposició no de llei presentada al Congrés dels Diputats d’Espanya per tal de millorar els drets dels treballadors transfronterers, Joan Carles Gallego va reivindicar la necessitat que “el Govern espanyol garanteixi la protecció social d’aquests treballadors de manera immediata, ja que es tracta de conciutadans que, simplement, treballen a Andorra en comptes de treballar a la Seu d’Urgell”. En canvi, pel que fa a la protecció específica en cas d’atur, Gallego considera imprescindible un conveni entre Espanya i Andorra.

En el cas de les prestacions d’atur, Álvarez ho va presentar des del punt de vista invers: “Es tracta de persones que treballen a Andorra i que, amb independència del seu origen, viuen a la Seu”. És per aquest motiu que el secretari general de l’UGT va voler ser prudent, ja que “el Govern andorrà haurà d’abocar recursos en la solució d’aquesta qüestió”. En qualsevol cas, el sindicalista es va mostrar optimista perquè “és la primera vegada que ens trobem amb un Govern a Andorra, el socialdemòcrata, que té un projecte de país”. Tant l’UGT com CCOO van defensar la urgència de solucionar la situació dels transfronterers en un moment de crisi, en què molts treballadors es queden a l’atur.

Els sindicats van aprofitar per recordar el cas d’Electrotècnia. Segons l’USdA, l’empresa va acomiadar nou treballadors per promoure eleccions sindicals. Ubach es va congratular que l’Executiu encapçalat per Bartumeu vulgui reformar el marc legislatiu per acostar-lo als paràmetres europeus pel que fa a condicions laborals i llibertats sindicals.

pdf3.jpg