Un compromís amb la llibertat sindical

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 23 d'Abril de 2010

Coincidint amb el primer aniversari de les darreres eleccions generals que van donar la victòria al Partit Socialdemòcrata, el cap de Govern, Jaume Bartumeu va mantenir una trobada ahir amb Joan Carles Gallego, secretari general del sindicat CCOO de Catalunya; Josep Maria Álvarez, secretari general del sindicat UGT de Catalunya, i Gabriel Ubach, secretari general de l’USDA.

D’aquesta reunió, en primer lloc s’ha de destacar que si bé en d’altres ocasions les visites dels representants sindicals dels països veïns estaven marcades per una notable tensió, en aquesta ocasió, la trobada entre les autoritats andorranes i els líders sindicals catalans va discórrer en un clima distès. Fet aquest incís, els representants sindicals es van interessar per la política social i laboral del Govern socialdemòcrata en base a la important colònia del país veí que resideix a Andorra. Els propis sindicats van anunciar que els socialdemòcrates presentaran un Projecte de llei de llibertats sindicals al Consell General aquest setembre. Independentment de la data, que honestament creiem que és el menys rellevant, és una gran notícia que les mancances que avui tenen les relacions laborals del país es vulguin solucionar amb un marc legal com correspon per la qüestió. De fet, el propi PS, en el seu programa electoral explicitava el compromís de “modificar de forma immediata la Llei qualificada de llibertat sindical, afavorint el paper dels sindicats per permetre una veritable negociació col.lectiva entre organitzacions empresarials i sindicals”. En moltes ocasions hem explicat que la presència de sindicats forts al país, lluny de suposar un perill per a l’empresari, serien un instrument per consolidar les relacions laborals. I en conseqüència, pensem que la reforma d’aquesta legislació hauria d’anar en aquesta línia, que no és altra que un marc legal més proper als estàndards europeus, tot i respectant l’especificitat i la peculiaritat del Principat.

I en certa manera, la visita dels dirigents sindicals catalans es pot interpretar com un recordatori als socialdemòcrates que el treball en matèria social i laboral ha d’anar en aquest sentit. És a dir, tant Álvarez com Gallego van felicitar la voluntat de reforma del Govern que lidera Bartumeu però van reclamar que aquest interès es transformi en un intent real per portar els textos a la Casa de la Vall. Una altra cosa és que la falta de majoria al Consell impedeixi que aquestes lleis tirin endavant, però els sindicalistes el que demanen és precisament almenys aquest intent. El missatge és clar. Amb tot, no dubtem que la tasca dels socialdemòcrates en aquests temes anirà per aquest camí en els pròxims mesos.

pdf3.jpg