Els grups parlamentaris van acordar ahir a la sessió del Consell General per unanimitat afegir una disposició addicional a la modificació de la Llei de Comptabilitat dels empresaris que estableix que el règim sancionador s’aplicarà a partir de l’exercici comptable iniciat l’1 de gener de 2010.
S’acaba així amb les discrepàncies entre els grups sobre l’entrada en vigor d’aquestes sancions.
D’aquesta manera, el text va ser aprovat per unanimitat, malgrat que la reserva d’esmena d’Andorra pel Canvi per duplicar els llindars d’exempció i de règim simplificat va ser rebutjada. El conseller socialdemòcrata i ponent de la comissió, Jordi Cadena, així com el ministre d’Economia i Finances, Pere López, van justificar el rebuig a aquesta esmena pel fet que la modificació ja preveu un llindar més alt del que hi havia en relació al règim simplificat, i que es tracta d’un llindar raonable després d’haver consultat la CEA, la Cambra de Comerç, el Col·legi Oficial d’Economistes i l’Associació de Comptables.
El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va lamentar que l’esmena hagi estat bloquejada, perquè «hauria simplificat la vida de moltes empreses», però va celebrar que s’hagi arribat a un consens per poder esvair dubtes sobre l’entrada en vigor del règim sancionador.
De la banda reformista, Olga Adellach, va lamentar que no s’acceptés la proposta de Coalició Reformista de fer una graduació de sancions, que hauria facilitat la comprovació dels comptes de les empreses, tot i que el grup hi va votar a favor després d’arribar a un acord pel que fa a l’entrada en vigor.
Jordi Cadena, de la seva banda, es va mostrar satisfet de l’aprovació d’aquesta modificació perquè a partir d’ara es podrà disposar de la informació necessària sobre el teixit econòmic i empresarial del país per dissenyar les polítiques adequades i també per saber millor la salut de les empreses i per poder calcular el Producte Interior Brut d’una manera més acurada. Pere López va afegir que l’entrada en vigor d’aquest text «reforça la solidesa de l’economia del país».
Aproven la modificació de la llei d’impostos especials que aportarà 25 milions d’euros
La modificació de la llei d’impostos especials va quedar aprovada ahir. D’una banda, permetrà 25 milions d’euros més anuals i alhora permet la revisió del gravamen al tabac per lluitar contra tràfics il·lícits. Continuarà mantenint el diferencial de preu amb els països veïns i també, gràcies a una esmena de Coalició Reformista, els tractors i les màquines trepitjaneu podran utilitzar el gasoil de calefacció, de cost més reduït. Es simplifica la tributació de les cerveses i els vins. En aquest sentit, el conseller reformista Daniel Armengol va demanar al Govern que els pròxims crèdits extraordinaris es financin per aquesta via i no amb deute públic. El ministre Pere López va dir que no serà possible perquè els ingressos són insuficients.
Aprovada la ratificació dels quatre primers acords d’intercanvi d’informació fiscal
Amb l’aprovació per unanimitat de la ratificació de l’Acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Àustria, ja són quatre els convenis ratificats pel Consell General, després de donar llum verd al de Mònaco, San Marino i Liechtenstein. Aquests quatre acords de l’ordre del dia de la sessió del Consell General de dijous, del total de disset que Andorra ha signat fins ara, van ser aprovats per unanimitat de tots els grups, després que Andorra pel Canvi retirés les esmenes a la totalitat en els textos de Mònaco, San Marino i Liechtenstein gràcies al compromís que va agafar el Govern per aclarir tots els dubtes que hagin pogut sorgir en relació a la seva no retroactivitat. En el cas de l’acord amb Liechtenstein, Jaume Bartumeu va assegurar que aquest punt s’aclarirà durant la visita que farà a Andorra el Govern d’aquest país durant el mes de juliol, i pel que fa a Mònaco i San Marino, es parlarà amb els respectius governs i també es tindrà en compte aquesta demanda d’aclariment a l’hora de negociar els convenis de doble imposició. En el cas d’Àustria, on la no retroactivitat estava clara, el president del grup d’ApC, Eusebi Nomen, va voler destacar-ne la qualitat del text.