L’Executiu crearà la Comissió Nacional de Polítiques d’Igualtat

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 21 d'Abril de 2010

Magda Mata va prometre ahir el càrrec de secretària d’Estat de Polítiques d’Igualtat i Benestar –l’esperat nou departament impulsat pel cap de Govern, Jaume Bartumeu– per tal de donar sortida al que va considerar com una obligació que marca la mateixa Constitució del 1993: “Proposar i aplicar les mesures concretes i adequades” per tal de “defensar les condicions per tal que la igualtat i la llibertat siguin efectives”.

En aquesta línia, el líder dels socialdemòcrates va anunciar que amb molta probabilitat el Consell de Ministres aprovarà avui la creació d’una Comissió Nacional per a les Polítiques d’Igualtat que, des de la “transversalitat” i la “pluridisciplinarietat”, treballarà per a una millor diagnosi de la situació actual i la programació d’uns compromisos per millorar en aquest àmbit.

Bartumeu va ampliar que aquesta comissió estarà dividida en diferents subgrups de treball que abordaran específicament la problemàtica derivada dels col.lectius com ara la infància, la gent gran, els discapacitats, els immigrants i, tal com ja s’ha presentat de manera prioritària, les desigualtats de gènere. Mata va reconèixer que, de fet, aquest últim àmbit inclou la violència de gènere i que, per evitar la indefensió de la dona davant aquests casos, s’estudiaran possibilitats com ara valorar una llei contra aquestes agressions.

Dins la Comissió hi participaran com a membres els comuns, així com representants de la Fiscalia General i de la Batllia, i representants del Govern. Igualment, es convidarà els grups parlamentaris i el Raonador del Ciutadà per tal que puguin participar dins la mateixa. Amb aquesta creació, l’actual Comissió Interministerial de Polítiques d’Igualtat serà substituïda en benefici del nou departament, al qual “se li dóna més rellevància”. L’objectiu, segons Mata, és arribar abans de final de juny amb “un primer balanç” de la situació actual que donaria pas a l’establiment de les prioritats d’acció. Tot i això, Mata va avançar que tan aviat es detectin situacions de desigualtat, la seva Secretaria d’Estat vetllarà per solucionar-les “amb rapidesa i operativitat”, dues voluntats explicitades ahir que guiaran també la pròpia Comissió d’Igualtat.

NO ES PARTEIX DE ZERO

Bartumeu va animar Mata a continuar la tasca que l’Executiu ha iniciat durant el que portem de legislatura, ja que, segons va argumentar, “no comencem el treball des de zero”. De fet, fins a la data, el Ministeri de Salut, Treball i Benestar que lidera Cristina Rodríguez ja ha iniciat diferents línies per garantir la igualtat des de la transversalitat, una de les màximes que des d’un primer moment han estat autoexigides per part de l’Executiu socialdemòcrata.

Mata va acceptar “amb molta il.lusió i molta emoció” l’encàrrec de Bartumeu, que ahir va constatar una “notòria assistència” –amb més representants del Govern i públic en general que el que ha estat habitual en els últims juraments–, una afluència produïda de ben segur per l’elevada il.lusió dipositada en aquesta secretaria. El cap de Govern va clausurar la seva intervenció manifestant la voluntat d’aconseguir “la igualtat de tracte i d’oportunitats” i, de forma especial, “tenint en compte els col.lectius més vulnerables”. L’Executiu disposa des d’avui d’una eina més per tal d’aconseguir aquests objectius.

pdf3.jpg