El Govern alerta que encara falta per assolir els objectius marcats al pla nacional de residus

Autor: redacció / ana
Font: més andorra
Publicat el: 21 d'Abril de 2010

El ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, va explicar ahir, a la presentació del balanç de residus del 2009, que la gestió d’aquests segueix el que estableix el Pla Nacional de Residus (PNR), de reduir-ne el volum, augmentar el reciclatge, i valoritzar-los energèticament, però que «encara estem raonablement lluny» dels objectius.

Durant el 2009, el 33% dels residus es van recollir selectivament, un 54% es van valoritzar energèticament –van servir per produir electricitat–, un 10% és la valorització de les escòries un cop incinerats i un 3% es el percentatge d’eliminació. Alay va valorar positivament que el volum d’eliminats sigui tan reduït, però va recordar que els objectius establerts pel PNR són «ambiciosos ». El ministre va indicar que l’any vinent es revisarà el pla. En tot cas, per a Alay, la prioritat seria mantenir i no retrocedir en el que s’ha assolit fins ara.

En la recollida selectiva dels residus elèctrics i electrònics és l’únic àmbit en el qual s’han complert els objectius fixats pel PNR i les directives de la UE, que és de quatre quilograms per habitant i any. En la recollida selectiva de vidre, paper i plàstic van créixer les proporcions en relació al 2008, però sense arribar als objectius. Pel que fa al vidre, durant l’any passat se’n van recollir unes 2.500 tones, un 61%, quan el 2008 va ser del 60%, però l’objectiu per al 2011 establert en el pla nacional és del 70%. Una cosa similar passa amb la recollida de paper. L’any passat se’n van recollir més de 9.000 tones, un 56% de recollida, mentre que el 2008 era el 55%, i l’objectiu és del 60% per l’any vinent. En el plàstic és on es troben més dificultats per arribar als propòsits marcats. La recollida va augmentar fins al 16%, quan el 2009 se situava al 14%, però l’objectiu fixat per la Unió Europea és del 22%.

En relació al percentatge de residus provinents de la recollida selectiva, Alay va assenyalar que Andorra està per sobre de la mitjana de l’OCDE, que és del 30%, o d’Espanya, que és del 17%, però va puntualitzar que això «no és cap consol».

El Govern vol treballar ara per millorar els registres en relació a la recollida d’envasos lleugers. Segons va comentar la cap d’àrea de Gestió i Control Ambiental, Sílvia Calvó, aquesta feina s’ha de fer en col·laboració amb els comuns, i l’àmbit principal d’actuació és el sector de l’hoteleria. Així mateix, es vol dur a terme una campanya de sensibilització sobre la qüestió, una proposta que farà l’Executiu durant la propera reunió de la comissió de seguiment del PNR el proper 3 de maig.

Per millorar també en el rendiment, el Govern, juntament amb FEDA, està treballant per instal·lar un sistema que permeti aprofitar l’escalfor del forn incinerador per escalfar aigua. Igualment, al mes de juny està previst que entri en funcionament la planta de triatge situada al costat del Centre de Tractament de Residus. Calvó va voler destacar que seran residents els que treballin a la planta, i que també es millorarà en l’optimització del transport dels residus, que sortiran del país ja separats i premsats.

D’altra banda, en relació als residus perillosos, es continua treballant en el registre d’empreses que en generen. El 2009, eren 154 les empreses registrades, més del doble que l’any anterior, i s’ha treballat al costat d’aquestes per tenir un bon sistema d’emmagatzematge. Malgrat haver fet una seixantena d’inspeccions, cap va resultar negativa, i des del Govern es va valorar l’esforç fet per les empreses per adequar els dipòsits d’aquests residus perillosos. De totes maneres, des de l’Executiu es va remarcar que encara s’ha de fer feina i hi ha empreses que de moment no s’han inscrit al registre, com poden ser les del sector de la fusteria.

pdf3.jpg