El Govern vol fer un Parc Tecnològic al país i inclourà el projecte en el pressupost del 2011

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 20 d'Abril de 2010

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assegurar ahir que el Govern té previst dur a terme un dels suggeriments que s’han realitzat en les Taules de Diàleg i Desenvolupament: la creació d’un Parc Tecnològic.

Segons va dir, «una de les conclusions d’aquestes Taules és la creació d’un Parc Tecnològic, que volem incloure en el projecte de pressupost del 2011». López va fer aquestes declaracions durant la presentació de la cinquena edició del Premi Innovadors. En aquesta trobada també es va donar a conèixer que un centre tecnològic ubicat a la ciutat catalana de Terrassa pretén establir-se a Andorra i ja ha iniciat els contactes en aquest sentit.

La principal novetat d’enguany respecte al lliurament del Premi Innovadors és que no es durà a terme coincidint amb la celebració del Summit, la Cimera sobre el Futur d’Europa ja que aquest esdeveniment ha estat substituït pel Forum del Turisme Mundial. Segons va assegurar Carles Aleix, director d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), que coordina aquests premis, «volem organitzar un acte que doni cabuda al lliurament dels Premis Innovadors. Coincidirà amb la celebració d’un esdeveniment de suport a l’activitat econòmica». Segons va afegir, «el fet que al novembre no es celebri el Summit no vol dir que no es faci coincidir amb algun altre esdeveniment». Aleix va explicar que durant la passada edició del Premi Innovadors es van presentar 40 precandidatures, de les quals van sortir 13 plans d’empresa i 8 finalistes. El director de l’ADI va comentar que respecte a l’anterior edició s’ha canviat la imatge ja que «es vol posar èmfasi en projectes nous i realitzables ». La dotació del guardó és de 200.000 euros, dels quals 100.000 aniran al premi Creació i la resta al de Desenvolupament Empresarial. Segons el responsable d’ADI, «el premi s’ofereix si ha el compromís per part dels guanyadors de crear l’empresa». Concretament el Premi Creació s’atorgarà a l’emprenedor amb el millor pla d’empresa. La dotació es materialitzarà un cop es constitueixi l’empresa. El Premi Desenvolupament Empresarial recompensarà l’empresa amb el millor projecte de pla d’expansió internacional o de desenvolupament estratègic.

Els qui vulguin presentar-se a aquesta nova edició podran comptar amb el programa de Suport que du a terme l’ADI i que proporciona un empresari que fa de tutor dels projectes. L’objectiu és que el tutor aporti consells estratègics i visió empresarial. Els dies 17, 18, 28 i 29 de juny es celebrarà la formació Venture Academy, impartida per professionals de l’escola HEC de París i de la barcelonina ESADE. Aquesta formació no és obligatòria pels qui vulguin optar al premi però segons el membre de l’equip docent Jordi Fabregat, «gairebé és més important l’acompanyament acadèmic que el premi en si. En la Venture Academy volem fer reflexionar l’emprenedor sobre que fa falta perquè un pla d’empresa de debò sigui complet». Fabregat va recordar que el 80% dels guanyadors de l’anterior edició van passar per la Venture Academy. Fabregat va voler destacar que un dels punts en què volien incidir és en l’elaboració de plans d’empresa. «La part més feble dels plans d’empresa sol ser la financera. És fonamental que l’emprenedor sigui capaç d’anticipar amb molt de temps quines necessitats financeres tindrà », va incidir. Aleix va informar que els òrgans de selecció del Premi Innovadors estan integrats per professors i experts d’HEC París i d’ESADE. Finalment va afegir que un comitè tècnic seleccionarà a l’octubre un màxim de vuit projectes finalistes i un jurat internacional analitzarà al novembre els projectes finalistes i determinarà els guanyadors.

D’altra banda, Fabregat va comentar que premis com aquest podrien contribuir al canvi de model econòmic del Principat. Segons va dir, «ara els emprenedors són més necessaris que mai». Fabregat va referir-se a l’enorme pes que ha tingut la construcció en l’economia espanyola i l’andorrana i la necessitat que es creïn nous sectors. Segons va especular, «podrien ser en el camp de les energies renovables o a l’àmbit farmacèutic».

pdf3.jpg