Més garanties per als ciutadans

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 d'Abril de 2010

Si bé és previst que a mitjà termini es culmini una futura legislació del sector energètic, el Govern no vol que aquest temps passi en va, ja que sembla que està disposat a introduir mesures provisionals que ja de manera immediata resolguin algunes de les mancances del sector.

En aquest sentit, l’Executiu socialdemòcrata va anunciar ahir la imminent presentació al Consell General d’un projecte de llei de mesures provisionals amb relació al règim de l’energia elèctrica. La nova normativa busca superar els obstacles de la legislació actual en diferents matèries com ara la diversificació de les fonts d’aprovisionament, de reducció de la dependència energètica i de potenciació de les energies renovables. El text legal incorpora dues novetats que ja havia anunciat el ministre d’Economia i Finances, Pere López. D’una banda, es preveu la modificació de la Llei de creació de Feda incorporant un nou punt en les funcions de la parapública corresponent a la realització d’activitats de cogeneració d’electricitat i calor útil i de producció de calor, i la comercialització i distribució del calor.

D’altra banda, l’Executiu posarà en marxa una regulació sobre la instal.lació de panells solars fotovoltaics de petita potència, amb possibilitat de cedir a la xarxa la seva producció. Amb tot, si a primer cop d’ull les citades mesures sembla que van pel bon camí sobretot en el sentit d’adaptar el sector a la realitat actual, el que particularment veiem molt positivament és un altre dels canvis que introduirà aquesta nova llei: l’aposta per incloure normes de qualitat de la distribució de l’energia elèctrica homologades amb els països de l’entorn. Més concretament, en el projecte de llei es contempla que el Govern disposarà d’un termini de sis mesos per promulgar un reglament de qualitat del servei, en el qual establirà els paràmetres de qualitat del servei, com el temps i nombre d’interrupcions del subministrament que són admissibles, com a màxim, en funció de la zona i del tipus de servei. Igualment, l’incompliment per part d’un distribuïdor dels paràmetres de qualitat establerts en aquest reglament comportarà l’aplicació obligatòria d’una rebaixa de les tarifes als clients afectats que, en funció de la gravetat de la infracció a les normes de qualitat constatada, podrà arribar fins al 10% del preu del servei, durant un termini màxim d’un any.

Creiem que aquesta darrera mesura pot suposar un enorme pas endavant perquè, per un costat, previndrà els abusos, i, per l’altre, donarà garanties al client, que és el que paga. Unes garanties que fins avui són inexistents i que és el mínim que es podia donar al ciutadà.

pdf3.jpg